Назире се крај борбе против короне: Властодршци ће за рецесију морати да понуде конкретнијег кривца од вируса

ВУК МИЈАТОВИЋ

петак, 22. 05. 2020. у 12:02

Назире се крај борбе против короне: Властодршци ће за рецесију морати да понуде конкретнијег кривца од вируса

Вук Мијатовић

Има стручњака који предвиђају кризу дубљу од велике депресије тридесетих година, страхујући од чињенице да је њен исход била највећа кланица у историји
ДОК се фокус светске јавности помера са здравствене кризе, изазване пандемијом вируса корона (која је, како тврди СЗО још у пуном замаху) на економску, мења се и реторика политичких елита и њима блиских медија.

Херојски патос којим су се бојиле изјаве у којима се позивало на јединство у борби против невидљивог непријатеља, заменила је много приземнија реторика којом се циља неки што видљивији противник. Јер сада, када се крај борбе против вируса назире или се бар навикавамо да са њим живимо, рачуни стижу на наплату. Када се наплате, оставиће многе економије у колапсу и свет у рецесији, а властодршци ће тада грађанима морати да понуде мало конкретнијег кривца од неког вируса, ма колико нам до јуче он страшно изгледао.

Међу првима је то, наравно, схватио први шоумен светске политике, амерички председник Доналд Трамп, који не престаје да оптужује Кину да је произвела вирус у лабораторији и да од ње захтева одштету. У томе му се придружила и Аустралија, а нема никакве сумње да ће, што дубља буде била економска криза, више летети оптужбе на све стране.

Има стручњака који предвиђају кризу дубљу од велике депресије тридесетих година, страхујући од чињенице да је њен исход била највећа кланица у историји. Тешко је данас, у време када равнотежа сила почива на страху од нуклеарног оружја, замислити сукоб таквих размера. Уосталом, у виртуелно доба, биће довољан и виртуелни сукоб.

Важно је само благовремено изабрати правог непријатеља и што гласније му претити. Само да већ слуђени грађани не дођу до даха и не дају себи за право да сами вагају кривицу, док се буду суочавали са отказима, смањењима плате и резовима у јавном сектору.