ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић припрема јасан и недвосмислен одговор црногорском председнику Милу Ђукановићу поводом његове скандалозне најаве формирања нове цркве за православне Црногорце. Овај потез режима у Подгорици био би један од најјачих и најопаснијих удара не само на Српску православну цркву, него на српски духовни и национални корпус у целини.

Ситуација у Црној Гори биће и главна тема састанка председника Вучића са патријархом Иринејом, који је заказан за среду на Андрићевом венцу.

Како "Новости" незванично сазнају, први човек Србије је пуна четири сата са најближим сарадницима разматрао опасан сценарио који је на двогодишњицу свог мандата обелоданио председник Црне Горе.

Његов потез тумачи се као најава дефакто укидања СПЦ кроз отимање имовине и формирање такозване православне цркве у Црној Гори. Према нашим сазнањима, званични Београд ће се овим дезинтеграционим процесима, опасним по српско национално биће, одлучно супротставити.

Државни врх Србије, према сазнањима нашег листа, потпуно је свестан опасности и последица које би црногорски црквени преседан изазвао у региону. Реперкусије овог потеза, уколико се обистине Ђукановићеве најаве, могу бити изузетно тешке за српски народ. Циљ ових потеза јесте даља дезинтеграција Срба, преко Цркве која је основни фактор јединства. Даље реперкусије овог дубоко антисрпског пројекта, с обзиром на ситуацију у региону, али и светском православљу, могла би бити серија оснивања православних парацркава на простору бивше Југославије.

Поред егзотичног покушаја оснивања хрватске православне цркве у Хрватској, ову врсту инжењеринга многи би волели да спроведу и у Босни и Херцеговини, па и на Косову и Метохији.

Како објашњавају познаваоци црквене проблематике, реч је о примени "украјинског модела" слабљења веза народа са његовом духовном матицом. Искуства коришћења оваквог хибридног обрачуна, међутим, показују да његова примена подразумева и снажан отпор и спремност чак и на оружане сукобе, што посебно забрињава државни врх Србије.

Драматиче најаве из Подгорице биле су тема разговора митрополита Амфилохија и делегације црногорске опозиције, која му је пренела решеност да истраје у одбрани светиња и имовине СПЦ. Ђукановићеве претеће речи изазвале су узнемирење јавности Црне Горе, као и серију реакција из епархија СПЦ и тамошњих политичких странака.

Да председник Црне Горе опет сеје мржњу према српском народу, верницима СПЦ, али и Демократском фронту уверен је и посланик Јован Вучуровић.

- Ако се одлучи на наставак прогона српског народа и отимања храмова - добиће по прстима. Реч је о идеји дукљанског нацизма. Ваљда нико не мисли да ће Срби гледати немо како се у Црној Гори буде дух усташтва и НДХ. Овај систем зла и неправде, као и економског и моралног пропадања мора бити срушен како би Црна Гора опстала - казао је Вучуровић.

МИНИСТАР ИВИЦА ДАЧИЋ: ПРАВА СРБА НИСУ ХЕГЕМОНИЗАМ


СРБИЈА жели најбоље могуће односе са Црном Гором, а интересовање наше земље за права српског народа не може да се тумачи као хегемонизам - рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је јуче учествовао у видео-конференцији шефова дипломатије Западног Балкана, али како каже, није имао прилику да на оптужбе из Подгорице директно одговори црногорском министру Срђану Дармановићу.

- То ћу учинити првом следећом приликом - каже Дачић, и напомиње да су питања права српског народа и СПЦ у Црној Гори - приоритетна. Он наводи и да је то услов који ЕУ поставља и пред Србију и Црну Гору за улазак у Унију.

- И даље чекам да ми одговоре, ако су већ сви равноправни у Црној Гори, како то да од Срба, којих има више од 28 одсто, нема ниједног који је у власти - рекао је Дачић и упозорио власт у Црној Гори да не оптужује Србију.