ПОТПРЕДСЕДНИК Демократског савеза Косова Љутфи Хазири изјавио је да би, кад би био премијер лажне државе, пристао на размену територија и дао 17 села у околини Лепосавића и Зубиног Потока у замену за Прешево, Медвеђу и Бујановац, преноси Косово онлајн.

Према његовим речима, после Другог светског рата ових 17 села припојена су Косову док су Прешево, Бујановац и Медвеђа припали округу Врања.

- Села у Лепосавићу и Зубином Потоку су српска, нема Албанаца. Неко време су били у територијалној организацији Србије. То је демаркација границе, техничка корекција границе, то се чак не може назвати промена границе - изјавио је Хазири за „Репортери“.

Он је рекао да су најаве да ће доћи до промене границе до реке Ибар нетачне и да имају за циљ застрашивање људи. Оценио је да "Србија не жели само север Косова, већ жели цело Косово".

- Србија тврди да ће цело Косово вратити резолуцијом 1244, бар формално и наставља да лаже сопствени народ - каже Хазири.

Он је негирао да постоје тајни споразуми као што тврди премијер лажне државе у техничком мандату Аљбин Курти.

Иначе, једино је у Прешеву албанска већина, док у Медвеђи српска већина износи 88 одсто, а Албанаца је само седам одсто. У Бујановцу је, такође, српска већина, а Албанци чак нису ни на другом месту, већ оно припада Ромима.