ЕК одлаже за јесен извештај о напретку Србије

Танјуг

петак, 15. 05. 2020. у 14:28

ЕК одлаже за јесен извештај о напретку Србије

Фото: ЕПА

Представљање тзв. ”пакета проширења”, који обухвата и извештај о напретку Србије, било је планирано за јун, да би се сада тај термин померио за јесен

БРИСЕЛ - Европска комисија најавила је одлагање годишњих извештаја о напретку земаља које се налазе у процесу приступња Европској унији.

Представљање тзв. ”пакета проширења”, који обухвата и извештај о напретку Србије, било је планирано за јун, да би се сада тај термин померио за јесен 2020. године, сазнаје Танјуг у Бриселу.

У дипломатским изворима ЕУ наводе да је Европска комисија на састанку с представницима земља чланица најавила да ће се због проблема са кризом ЦОВИД-19, која је успорила рад бриселске администрације, извештаји о напретку земаља Западног Балкана у процесу евроинтеграција одложити за јесен.

Дипломатски извори оцењују да су земље чланице биле изненађене оваквим померањем термина за годишњи извештај о напретку који се уобичајно представља ”током пролећа”, а овога пута је, управо због пандемије, био незванично најављиван за јун.

За Србију овакво одлагање може да представаља проблем имајући у виду чињеницу да чланице ЕУ пре отварања нових поглавља с Београдом ”консултују” извештаје Европске комисије о стању у области владавине права (поглавља 23 и 24) и примене договореног у дијалогу са Приштином (поглавље 35).

Одлагање извештаја за јесен могло би да значи да Србија у јуну неће бити у прилици да направи нови корак на свом путу ка ЕУ и отвори неко од већ спремних приступних поглавља.

Европска комисија би евентално, уместо извешатај о напретку, у јуну могла да представи тзв. "нон пејепр” и тако информише земље чланице ЕУ о напретку Србије у области владавине прва, речено је у Бриселу.

Србија је до сада у преговорима о чланству са ЕУ отворила 18 од укупно 35 приступних поглаваља, од којих су два привремено затворена.

Коментари (1)

čiča

16.05.2020. 16:31

Šta ima oni nas da ocenjuju , ko su i kakvi su mi smo se uverili u jeku ovog virusa