ЛИДЕР Руске Федерације Владимир Путин потврдио је синоћ у телефонском разговору председнику Србије Александру Вучићу да ће у октобру доћи у Београд.

Двојица лидера тако ће се срести у нашој престоници, уместо на Црвеном тргу, како је раније планирано и где је за шефа наше државе било резервисано место у свечаној ложи на прослави 75-годишњице победе у Другом светском рату коју је одложила пандемија вируса корона.

У изненада заказаном пријатељском разговору, који је трајао скоро пола сата, двојица државника разговарала су о питању Косова и Метохије, епидемији ковида 19, али и о последњим бруталним нападима режима у Црној Гори на вернике СПЦ.

Вучић је Путину изразио саосећање због жртава ковида 19 у Русији, као и наду да ће се, уз одлучне мере, успешно изборити са епидемијом. Такође је рекао да је Србија спремна да, уколико је потребно, пружи помоћ Русији у борби против ове заразне болести.

Вучић је у исто време захвалио Путину што је исказаном бригом за нашу земљу и слањем медицинске помоћи потврдио изванредне стратешке односе Србије и Русије.

- Србија је привилегована што има искреног пријатеља какав је Русија, као што сам и ја почаствован нашим личним односом уважавања и поверења - рекао је Вучић Путину.

Он је Путина обавестио о догађајима у региону - од ситуације на КиМ до прогона свештенства СПЦ у Црној Гори.

Двојица председника су разговарала и о унутрашњем осликавању Храма Светог Саве у Београду и сагласили се да је неопходно ускоро наставити заједнички рад.

Председник Вучић је исказао задовољство што је Дан победе, упркос одлагању традиционалне параде на Црвеном тргу, достојно обележен и што српски и руски народ, у духу свог слободарства, поштују своје хероје, не дозвољавајући фалсификовање историје.

Двојица председника су се у разговору сложила да ће Србија и Русија и даље чврсто сарађивати, унапређивати економску сарадњу и развијати братске и пријатељске везе.

ОДЛИКОВАЊА

Вучић је обавестио Путина да је донео одлуку да, уз сагласност руске стране, одликује припаднике тима Оружаних снага Руске Федерације, који су са великом преданошћу помагали у спречавању ширења вируса корона и да се за кратко време под контролу стави епидемија.