Тесла је Хрват као што је Кант Рус: Европа поново насела на загребачко виђење “повијести”

Горан ЧВОРОВИЋ

уторак, 12. 05. 2020. у 12:09

Тесла је Хрват као што је Кант Рус: Европа поново насела на загребачко виђење “повијести”
Неправда је исправљена и са званичне презентације ЕУ избачено је да је научник Никола Тесла "чувени Хрват". А да нисмо реаговали, остало би тако. По принципу, ако прође - прође

ТВРДЊА да је славни српски научник Никола Тесла Хрват је као када би се истицало да је чувени немачки филозоф Емануел Кант Рус, јер је рођен у Калињинграду у Источној Пруској који је после припао Русима, као што је Смиљан у Лици из Аустријског царства касније постао Хрватска.

Тесла никада није чак ни живео у земљи која се тако звала. А на страници за учење званичног веб-сајта ЕУ на коме најмлађе генерације могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у делу о Хрватској, до сада је стајало да је Никола Тесла чувени хрватски научник.

Србија је упутила протестну ноту европској комесарки за иновације, истраживање, културу, образовање и омладину Марији Габријел, што је уродило плодом. Неправда је исправљена и са званичне презентације ЕУ избачено је да је научник Никола Тесла "чувени Хрват". А да нисмо реаговали, остало би тако. По принципу, ако прође - прође.

То што је Хрватска у Европској унији, а Србија није, не значи да може да се присваја туђе, само зато што тамо нема ко да се томе супротстави. Није ово први пут да је Србија, небрањена, изложена хрватском виђењу "повијести". У Европском парламенту је чак одржана и изложба о Алојзу Степинцу.

По Теслиној жељи, на сахрани у Њујорку га је испратила српска песма "Тамо далеко", која га је подсећала на отаџбину. Одсвирао је Теслин пријатељ, хрватски виолиниста Златко Балоковић, у пратњи хора "Слован". Да је тог ратног и леденог јануара 1943. године умро у свом Смиљану није тешко претпоставити како би син православног свештеника могао да сконча живот у НДХ и у коју јаму би био испраћен од оних који га сада својатају.

Коментари (2)

Dragan

13.05.2020. 17:26

Pokušali su Hrvati da prisvoje i Marka Pola ali im ujdurma nije prošla sa Italijanima jer su se ovi odmah oglasili. Prisvajaju i Ruđera Boškovića mada je on rođen od oca Nikole, Srbina i majke italijanke i baš kao i Gunduluć verovatno niječuo u svom životu za Hrvatsku. Po tom principu bi i Slovenci mogli da tvrde da je Tartini Slovenac jer je rođen u Piranu. Bezprizorni idiotizam!

Bora

14.05.2020. 00:53

Zašto ne prisvajaju onda i Voojvodu Đujića i on je po takvoj logici onda Hrvat.

slobo

14.05.2020. 16:57

Ratko Mladic rodjen u Kalinovik nezavisna drzava hrvatska u to vreme 1942 sada Bosna i Hercegovina (Republika Srpska)niko ga ne proziva hrvatom ili bosnjakom .,Hmmmm