Љиљана Никшић: Култура сећања на жртве је питање националне безбедности и опстанка, Срби и Јевреји су бедем за истину о Јасеновцу

Драган Вујичић

10. 05. 2020. у 11:00

Љиљана Никшић: Култура сећања на жртве је питање националне безбедности и опстанка, Срби и Јевреји су бедем за истину о Јасеновцу
И данас постоје одређене структуре и групације које се залажу за договорну историју и релативизацију бруталних злочина
КУЛТУРА сећања на жртве је питање националне безбедности и биолошког опстанка српског народа. У условима ревизије историје, више него икада. То се доказало током акције "Олуја" и погрома на Космету. Јевреји имају изреку: "Народи морају да се сећају своје историје и жртава да им се трагична прошлост не би поновила." Зато је важно што је од 2014. дошло до промене државне политике и што је један од високо постављених циљева ове владе заштита сећања на жртве, на војнички стоицизам и хероизам српског народа.

У разговору, за "Новости", др Љиљана Никшић, амбасадор у МСП, додаје да и данас постоје одређене структуре и групације које се залажу за договорну историју, релативизацију бруталних злочина у Јасеновцу зарад помирења, али без суочавања са историјском истином.

- Јасеновац није мит, Јасеновац се десио. Јасеновачке жртве заслужују место у колективној меморији човечанства. Истина је једна и универзална - каже др Никшић.

* Са ревизијом историјских података о Другом светском рату суочавамо се широм света?

- У Другом светском рату настрадало је око 60 милиона људи, само Руса око 20 милиона, Јевреја око шест. То је наратив који стоји постојано до данас, упркос покушајима ревизије, релативизације злочина и рехабилитације злочинаца. Ми треба да учимо од Израела, о томе шта значи државни став о жртвама, који је непроменљив упркос изазовима. Треба учити од Руса који сваке године обележавају 9. мај војном парадом и "Бесмртним пуком" у част жртава. Треба учити од ЕУ на чијем тлу су започета оба светска рата и која је одабрала да Дан победе над фашизмом прогласи Даном Европе.

* У "рату" против ревизије савезници Србије су Јевреји?

- У протеклих пет година успели смо да подигнемо српско-јеврејски бедем пред ревизијом историје од најтврђег гранита, што није било лако. Али, сарадња Министарства просвете и Филолошког факултета са професором Гидеоном Грајфом, као и десетогодишњи неуморни рад Мајкла Фројнда на писању чланака о Јасеновцу у водећем дневном листу "Јерусалим пост", томе су много допринели. Не треба заборавити ни ангажовање декана Филолошког факултета, проф. др Љиљане Марковић, успостављање Српског центра у Јерусалиму, са делегацијом коју је предводио доајен наше дипломатије проф. др Дарко Танасковић. Ту је и уметнички допринос скулптора Катарине Трипковић, Љубише Манчића, сликара Драгана Јеловца, примадоне Јадранке Јовановић, амбасадора Уницефа Ане Софреновић, др Вјере Мујовић, преживеле деце логораша и многих других који су у бедем истине о Јасеновцу уградили свој гранитни камен. Уосталом наш народ има 572 меморијала у 44 земље света.

* Везе два страдалничка народа су очигледно ојачане. Шта бисте ви издвојили?

- Као координатор за српско-јеврејску сарадњу сматрам да су кључне тачке биле: изложба у УН о Јасеновцу, коју је отворио шеф дипломатије Ивица Дачић, научна студија о Јасеновцу, НДХ и Степинцу на 2.500 страна проф. Грајфа, подршка амбасадорке Алоне Фишер Кам, сарадња са Удружењем логораша Јасеновац, Савезом јеврејских општина и председником Израелско-српског пријатељства Мајклом Фројндом. Направили смо и академски мост Београд - Јерусалим и успешно реализовали дипломатску мисију "Повратак Светог Саве у Свету земљу". Кулминација је био гест председника Вучића који је окачио заставу са натписом "Јуде" и Давидовом звездом поред српске тробојке, његово учешће на Петом светском форуму у Јад Вашему и на америчкој-израелској конференцији AIPAC у Вашингтону.

* Недавно је у Хрватској први пут од 2016. на високом државном нивоу, уз представнике Срба, Јевреја и Рома, обележено 75 година пробоја Јасеновца. Како то коментаришете?

- У Јасеновцу је 2016. постављена спомен-плоча са усташким поздравом "За дом спремни", што је произвело бојкот државне церемоније јеврејских, српских, ромских и антифашистичких организација. Светски јеврејски конгрес је 2017. од хрватске владе затражио да је уклоне и осуде режим НДХ. Можда ту треба тражити одговоре.

* Како бисте ви дефинисали идентитет српског народа?

- Један од кључних стубова нашег идентитета представља наше страдалништво, војнички стоицизам и хероизам у Великом рату који су славили САД, Велика Британија, Француска, када је готово сваки десети погинули био Србин. Парадигма страдалништва у Другом светском рату је Јасеновац, а пример затирања читавих породица су две светски познате, Тесла и Херцл. У Јасеновцу је убијено 14 Тесли од укупно 91, колико је страдало у НДХ, и 13 припадника породице Херцл.

* Који је то кључни тренутак у промени српске политике према прошлости?

- Кључно је било постављање државног врха према обележавању историјских датума из прошлости. Председник Вучић и тадашњи председник РС Милорад Додик започели су редовно обележавање страдања у Јасеновцу у Меморијалу Доња Градина, а њихова посвећеност није изостала ни ове године, упркос вирусу корона.


ПРЕСТИЖНА ОДЛИКОВАЊА

* ВИ сте прва жена амбасадор носилац сретењског одликовања, Златне медаље за заслуге.

- Мени је запала та част да будем одликована у активној служби, прва после великог песника Јована Дучића, са паузом од 100 година. Одликовање председника Републике доживела сам као чин поштовања према српској дипломатији и подстрек свим женама и колегама у каријерној служби.

* Имате и титулу витеза реда змаја српске дипломатије?

- Повељу Министарства спољних послова и ову титулу добила сам одлуком потпредседника Владе и министра Дачића, за допринос очувању српске дипломатске службе која баштини традицију Немањића и светосавски пацифизам.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Тамара

10.05.2020. 12:06

Који тачно део вам се не допада у овом тексту?

Draga

10.05.2020. 12:41

Kasno smo počeli da radimo na tome. Jevreji se bore sve ove godine. Evropa pravi novi istoriju, da bi Nemce i dr. oprali. Kad oni ne pozivaju Ruse na obeležavanje značajnih datuma iz 2.sv.rata, o čemu da pričamo. Vidite šta se danas dešava u CG prema vernicima SPC i svi ćute.

Војин

10.05.2020. 13:34

Поштована гђо. ми се само сећамо, оснивамо, поново и поново неке институте који треба да испитају оно што су већ неки други, ближи актуел. догађајима, већ испитали. Консултујемо нека удружењалогораша од којих нико више није жив или су неки, уморни од свега, живи можда само до сутра. И при том само узмичемо јер ето чак ни меморијал. центар Јасеновац, прворазред. државно* питање, нисмо ни започели на Ст. Сајмишту. И немојте рећи да је то до нас; није већ је то мутна калкулација са Хрватима !!!