ПОМИЊАЊЕ размене територија као решења за косовско питање које би, како се спекулише, Американци били спремни да размотре, тргнуло је европске политичаре из дубоког сна, током ког су, свакако не случајно, сметнули с ума да се Приштина још 2013. обавезала да ће формирати Заједницу српских општина, са специфичним овлашћењима.


Седам година, ЕУ није марила што српске општине не добијају шире надлежности, али, када се повела прича о корекцији граница, и када се Америка отворено наметнула као посредник у преговарачком процесу, Бриселу се враћа на тему јачања локалних самоуправа у српским срединама као "штиху", довољно јаком, да се заузврат од Београда захтева чак и признање Косова.


Да се унутар ЕУ размишља о овој проблематичној једначини, наговештавају и ставови Виоле фон Крамон, известиоца Европског парламента за Косово, по којима је "идеја о размени територија веома лоша" и која "не би смела да се догоди у било ком облику". На другој страни, идеја о више надлежности општина са српском већином, за њу је "опција за разматрање". Крамонов је у интервјуу агенцији "Дтт-нет" изразила и сумњу да се са администрацијом председника Доналда Трампа може постићи дугорочни споразум о стабилности.


- Имало би смисла дати више власти српским општинама, али то би дефинитивно требало да буде део Косова као државе. Трајно решење ће се наћи према нацрту Ахтисаријевог плана - рекла је Виола фон Крамон.


По овој логици, српске општине би добиле оно што је требало да имају већ седам година, а да Београд Приштини призна независност. Јер, као што је познато, план специјалног изасланика УН Мартија Ахтисарија из 2007, подразумевао је између осталог и "надзирану независност".

Виола фон Крамон


Спољнополитички аналитичар Немања Старовић, из Центра за друштвену стабилност, каже, за "Новости", да је предлог Виоле фон Крамон покушај да се од Београда узме "готово за вересију".


- Сваком представнику ЕУ би морало бити јасно да никакаво даље разматрање тог питања није потребно, већ само примена постојећих споразума од стране Приштине. Београд није дужан да учини нити један даљи уступак зарад формирања ЗСО.


Оштре речи Фон Крамонове о политици актуелне америчке администрације према проблему КиМ наш саговорник тумачи идеолошким сукобом лево-либералног тока европске политике са конзервативним и суверенистичким стремљењима Доналда Трампа. Оне, међутим, одражавају и фрустрацију ЕУ својом дефанзивном позицијом на западном Балкану.


- САД са далеко више ангажованих капацитета покушавају да начине политички пробој по питању КиМ и евентуалним спонзорисањем компромисног решења за односе Београда и Приштине прикажу недостатак моћи Брисела и неопходност политичког присуства Вашингтона чак и "унутрашњем дворишту" ЕУ - закључује Старовић.


ЗЕЛЕНИ ПРОТИВ СРБИЈЕ


НАВОДИ из интервјуа немачке европосланице Виоле фон Крамон потврђују континуитет снажне подршке сепаратистичким политикама и једностраним мерама Приштине који долазе са позиција известиоца Европског парламента за Косово, а коју нимало случајно редом заузимају истакнути припадници Србији ненаклоњене групације Зелених попут Аустријанке Улрике Луначек и Словенца Игора Шолтеса, иначе унука Едварда Кардеља - указује Старовић.