Уставни суд тзв. Косова до 29. маја суспендовао Тачијеву одлуку о мандатару

Танјуг

петак, 01. 05. 2020. у 20:04

Уставни суд тзв. Косова до 29. маја суспендовао Тачијеву одлуку о мандатару

Фото kosovo-online

Уставни суд у Приштини суспендовао је привремено, до 29. маја, одлуку председника привремених приштинских институција Хашима Тачија да мандат за састав нове владе повери Авдулаху Хотију из ДСК

Уставни суд у Приштини суспендовао је привремено, до 29. маја, одлуку председника привремених приштинских институција Хашима Тачија да мандат за састав нове владе повери Авдулаху Хотију из Демократског савеза Косова (ДСК), пренела је приштинска Газета Експрес.


Суд је заправо прихватио захтев Покрета Самоопредељења да се донесе привремена мера до коначне одлуке тог суда о одлуци Тачија.


Самоопредељење је јуче поднело уставну жалбу на Тачијеву одлуку, коју је подржало свих 30 посланика те странке.


Одлука је, наводи се, донета већином гласова чланова косовског уставног суда.


У образложењу стоји да суд није доводио у питање прихватљивост или основаност захтева Самоопредељења, те да је закључио да захтев за привремену меру у вези са, како се наводи, спорном Тачијевом одлуком треба да прихвати.


ТАЧИ: ПОШТОВАЋУ СТАВ УСТАВНОГ СУДА


Хашим Тачи изјавио је да прихвата и да ће поштовати одлуку косовског уставног суда, који је привремено, до 29. маја, суспендовао његову одлуку о давању мандата за састав нове владе Авдулаху Хотију из ДСК.


"Управо сам обавештен о одлуци Уставног суда Републике Косово. Као председник Републике Косово, у потпуности ћу поштовати ову одлуку. Косово већ има драгоцено искуство у поштовању свих одлука и пресуда Уставног суда. Ово искуство је јак доказ владавине закона у Републици Косово", написао је Тачи на свом фејсбук налогу.


Он је истовремено позвао све политичке партије и појединце да, како је навео, буду опрезни у складу са Уставом Републике Косово.


Привременом суспензијом онемогућено је да парламент расправља о формирању нове владе.