Помињу корону, а брину због Русије и Кине: Шта заиста боде очи европосланицима у ставовима Београда

Горан ЧВОРОВИЋ

уторак, 28. 04. 2020. у 09:00

Помињу корону, а брину због Русије и Кине: Шта заиста боде очи европосланицима у ставовима Београда

Фото Танјуг

Шта је крије иза писма у ком група европосланика критикује Србију. Замерке због мера и помоћи Москве и Пекинга

БРИСЕЛ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


МАЂАРСКИ европосланик Атила Ара Ковач, испред групе од 21 бриселског депутата, послао је протестно писмо европском комесару за проширење Оливеру Верхаљију, иначе његовом земљаку, жалећи се на стање људских права у Србији за време прописаних мера током пандемије.


Као посланик групе социјалиста и демократа у Европском парламенту, он је од Верхаљија затражио да изнесе свој став о тренутном стању у Србији.


Група посланика критикује Србију због увођења ванредних мера, мада су у многим земљама ЕУ оне такође уведене. У Француској, на пример, тренутно влада ванредно здравствено стање, које ће трајати два месеца. Грађани ове земље на улицу могу да изађу само сат времена дневно, а житељи Париза током дана немају право ни да трче.


Ограничење кретања је мера која у ово време важи у многим европским земаљама, а Србија је једна од држава с најмањом стопом смртности, између осталог и због строгих здравствених прописа током пандемије.


Србији ови посланици замерају и то што наводно истиче да нема европске солидарности, и што се окренула Москви и Кини у тражењу помоћи, иако је Пекинг помагао и многим европским земаљама, попут Француске или Италије. Баш ових дана француској војсци је из Кине испоручено 70 килограма хлорокина. У Париз редовно стижу контингенти маски из ове земље.


Због свега, шеф дипломатије Ивица Дачић је овакав став европосланика назвао - лицемерним.Атила Ара Ковач је, иначе, познат и као жестоки критичар актуелне мађарске власти и премијера Виктора Орбана.


Међу потписницима овог писма је и некадашњи хрватски шеф дипломатије Тонино Пицула. Он је, као европосланик у претходном сазиву, између осталог тражио да повратак "опљачканог хрватског културног блага" буде саставни део преговарачког пакета за придруживање Србије ЕУ.


За говорницом је, као услов, тражио и откривање судбине несталих, решавање проблема у сукцесији, отварање архива, решавање граничних питања, заштиту хрватске мањине у Србији, укидање универзалне јурисдикције за процесуирање ратних злочина, замерао Србији недовољне напоре у поправљању добросуседских односа, критиковао везе с Русијом, тражио ратну одштету, иступао против "великосрпске агресије". Познат је по великом броју амандмана када је у питању Србија.ПРЕТЕ И НЕГАТИВНИМ ИЗВЕШТАЈЕМ


ИЗВЕСТИЛАЦ Европског парламента за Србију Владимир Билчик такође је упозорио да би извештај о напретку наше земље, који би требало да буде објављен у мају, могао у појединим деловима да има негативан тон, управо због сарадње Београда са Пекингом и Москвом. Билчик је рекао да би се у сегментима извештаја који се односе на усаглашавање наше спољне и безбедносне политике са ЕУ могле наћи оцене које би могле да успоре наш европски пут.Коментари (7)

Sneki

28.04.2020. 09:18

Super, kada traži otvaranje arhiva neka se vide zločini njegove NDH,a ništa nisu bili bolji ovi današnji u proterivanju Srba iz Like, i ostalih delova Hrvatske.Bilo bi im bolje da ćute, koliko su oni pokrali hotele, a da ne govorim o privatnim kućama

GALEB BIJELI- ANTE BAN

28.04.2020. 13:20

Samo se vi- komšije- svadjajte sa Briselom! Nećete vi EU-čanstva vidjeti još dugi niz godina! A očito; nije vam do člansta ni stalo!