У СПОМЕН ПАРКУ Сремска Митровица и у Доњој Градини у Републици Српској данас се обележава Дан сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ

Председник Србије Александар Вучић положио је венац у Спомен парку Сремска Митровица поводом Дана сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату и његовог највећег стратишта Доња Градина.


Подсетимо, председник Вучић најавио је раније да ће у недељу он у Сремској Митровици, а српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у Доњој Градини у Републици Српској, предводити обележавање страдања српског народа и "поручио да српски народ никада није био јединственији и уједињенији у жељи да заједнички обележава историјске догађаје и да планира будућност.


- Никада народ није био јединственији, никада уједињенији у жељи да заједнички обележава историјске догађаје, да планира будућност. Када о томе причам, увек говорим и о нашем народу на КиМ, и шта заједно радимо са Републиком Српском, уз поштовање БиХ - рекао је Вучић.

Он је рекао да ће у недељу бити одржане манифестације, без грађана, како би се обележило страдање српског народа, па ће истовремено Додик бити у Доњој Градини, а он сам у Сремској Митровици, једном од највећих стратишта, о којем готово да се није говорило, месту где је убијено између 5.900 и 7.500 Срба, међу њима и велики сликар Сава Шумановић.

Фото: Screenshoot

- Никада нећу заборавити ове ствари, чак и ако ме осуде за то. То су речи логоровца, Нобеловца и морају да буду однос према злочинима који су извршени над нашим српским народом, а не да се сакривамо плашећи се да нас неко попреко не погледа - рекао је Вучић.

Како каже, данас се налази у Сремској Митровици, јер никада од 1960 године, ни један српски председник није ту дошао.

- У нашим уџбеницима не учи се довољно ни о Јасеновцу, а камоли о овом месту. Како онда мислимо да они који су припадници народа који су починили та зверства имају другачији однос према ономе што се збивало - рекао је Вучић.

Истиче да су 1942. на овом месту НДХ истовремено вршио акцију хватања становништва и чинио нечувене злочине над народом, и додаје да су тако испребијане одвели на српско гробље где су извршили масовна стрељања.

- У ноћи између 30. и 31. августа међу многима убијен је и наш прослављени сликар Сава Шумановић. Зверска дела су забележили филмском траком. Никада нећемо заборавити ни једну гробницу, нити злочин. Ни једно име оних који су чинили истребљење српског народа - рекао је Вучић.Они су се звали месарима или мајсторима, јер су клали и људе и децу.

- Људе су доживљавали као стоку и претњу новој држави и уређењу - рекао је Вучић.

Они су, додаје, укинули српску нацију и хвалили се да ће пуцати кичма и наредили су истребљење и уништење.

- Подаци су драстични и говоре да је убијено готово милион Срба. Јасан циљ је био убијање читавог народа. И заснивали су се на томе да ће једнима бити добро ако других нема - рекао је Вучић.

Како каже, убиство које нареди држава није само убиство, то је, додаје, геноцид, и истиче да се у Хрватској догодио геноцид.

- Не знати је значи одустати од наше будућности. Немамо право на то. ПРавили смо се превише да историју немамо и потцењивали себе и ћутали о сопственој голготи - рекао је Вучић и рекао да бити Србин и бити генијалан није било дозвољено.

Истиче да смо ми на то најчешће ћутали.

- Себе смо на тај начин сакрили, као да се стидимо нечијег лудила, али данас нема ћутања о томе. Нема илузија на братству створеном на покољу и убиству. Србија је данас свесна и стабилна држава и нема претензија према нечему туђем, не тера никога, али не одустаје од онога што је њено - рекао је Вучић.


Фото: Screenshoot


Додаје да нећемо окренути главу од традиције и сећања, као и да нећемо ћутати.

- Да смо на време говорили о овим злочинима можда се многе несреће касније не би догодиле. Можда не би још Срба било протерано из Хрватске и број сведен на минимум. Зато нема ћутања више. Можемо да утичемо да више никада не буде ни Јасеноваца ни Олује - рекао је Вучић.

Како каже, можемо да утичемо на наш положај и подизање достојанства, али и на то, додаје, како ћемо моћи да се супротставимо разним опасностима.

Праунука једног од убијених: Заувек ћемо их памтити, то је јемство да се злочини никада не понове

- Данас се сећамо свирепо убијених жртава, управо овде у Сремској Митровици посебно се сећамо свих страдалих на митровачком гробљу, њих 7950. Били су то угледни и честити људи - рекла је Јована Уметић, потомак убијених.

- Ја сам праунука једног од њих. Мој деда је био активни сарадник народно ослободилачког покрета. Убрзо су га усташе ухватиле, а у јесен 1942. године и убиле - рекла је Уметић.

Она је истакла да је сахрањен у родном селу, а пред децом и породицом биле су тешке године за опстанак.

- Ипак, борбу против сиромаштва водили смо на слободи, и зато данас са места њихове последње муке поручујем да ћемо их заувек памтити јер је то јемство да се злочини никада не понове - рекла је Уметић.

Културно уметничким садржајем, од само неколико уметника, због тренутне епидемије, приказана су страдања и патње убијаних у страшним злочинима.

View this post on Instagram

"Nikada nećemo zaboraviti Gradinu, ni Jasenovac, Jadovno, Drakuliće, Motike, Šargovac. Nijedan logor, nijedan nož, malj, metak. Niti jedan zločin! Nemamo na to pravo jer bi na taj način okrenuli glavu od istine, od pravde, od slobode, od sopstvenog postojanja. To je lekcija koja određuje budućnost i nas i ovih prostora. Zaboraviti znači odustati od te budućnosti, a to je ono na šta nemamo prava. Srbija je danas Srbija, ali ponosna. Svesna sebe i svoje istorije, svesna svog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i mnogim drugim državama u regionu. Identitet, tradicija, vera, sećanje jesu prava koja priznajemo drugima, ali ih zadržavamo čvrsto i za sebe. Nećemo od toga okrenuti glavu. Ćutanje jeste zločin i više ne sme da ga bude." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on