ОВИ који критикују Владине мере, нека пробају да се слободно крећу у било којој другој земљи - у Америци, широм Европске уније, било где... Све озбиљне државе ограничиле су неке слободе, а нарочито слободу кретања, то је први предуслов за заустављање заразе. Ми смо то схватили на самом почетку и ограничили смо кретање, а и они који су нас због тога критиковали брже-боље су урадили исто. У оваквој ситуацији не можете имати 100 одсто слобода и 100 одсто здравља истовремено, а свако ко мисли другачије, директно угрожава и своје и здравље људи око себе. Ми то не можемо да допустимо, јер смо озбиљна држава која брине о здрављу свог становништва.

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић овако одговара тзв. грађанској опцији, која данима критикује ограничење кретања ради сузбијања епидемије подводећи га под - кршење људских слобода.

Мислите ли да се Србија добро носи са пандемијом? И јесу ли све мере предузете на време?

- Да је и један живот изгубљен у овој пандемији, то би била трагедија. Али боримо се са природном катастрофом. Морамо да се сећамо свих који су изгубили живот, али морамо да памтимо и то колико живота је спасено, а ја сам сигуран да је њих на стотине, на хиљаде. Ови животи би били угрожени да нисмо предузели све ове мере, то је потпуно јасно. Србија је међу првима увела чврсте мере ради спречавања ширења заразе, многи у свету говорили су да су наше мере међу најтврђима у Европи, али убрзо су и други кренули истим путем. Били смо одлучни, слушали смо пажљиво савете наших стручњака и убеђен сам да смо урадили максимум како бисмо заштитили наше становништво.

Било је чак и оптужби да власт користи епидемију за промоцију. Свеж је случај помоћника градоначелника Новог Пазара...

- Чега све није било. Један је тражио да се све ово прекине, да Влада поднесе оставку, да неки стручњаци постану влада и да, ваљда, све крене из почетка... И за недељу дана да имамо на хиљаде умрлих, распад система и стадионе пуне болесних. Је`л требало да председник седи код куће, да Влада закључа зграду, да повучемо све дипломате из света, јер забога, држава прави од овога политичку промоцију? Јадна је опозиција која и у оваквим тешким данима вреба шансу да политички ушићари, а то је једино што раде. Немам више ни презир према таквом понашању опозиције, само их жалим, као људе, не као политичаре.

Стрепите ли да ће корона снизити рејтинг владајућој коалицији или ће га пак ојачати?

- Реч политика и реч рејтинг сада не постоје, нико их не изговара, нити о њима размишља. Постоји само 24-часовни рад и брига да се инфекција заустави, да што мање људи буде заражено, да се оболели што пре излече и да сви заједно, што више нас, изађемо из овога што пре. О рејтинзима, изборима и о политици ћемо после, онда када сви у Србији буду безбедни. Питајте ме тада о изборним шансама, а ја ћу вам рећи исто што бих могао и данас, зато што добро знам да наш народ непогрешиво суди о томе ко се како понашао у тешким данима. Ко је поставио одбрану и заштиту становништва од заразе, а ко је из потаје прижељкивао политички ћар.
ИЗГУБИЛИ СМО ВЕЛИКОГ РАДОМИРА A Ову недељу обележио је и одлазак великог Радомира Антића? Како сте доживели тај огромни губитак и за српски и за светски фудбал? - Неизмерно ми је жао због одласка великог Радомира Антића. Сви су изгубили једног огромног човека, и наш Партизан и Србија, шпански и светски великани Реал, Атлетико, Барселона... Цео фудбалски свет без Антића није оно што је био с њим. Радомир је један од оних чије светске величине људи, нажалост, постану свесни тек онда када нас напусте.

Може ли економска криза, коју је реално очекивати, да утиче на изборни резултат странака власти?

- О томе не размишљамо. Оно чиме се бавимо су мере за подршку нашој привреди и грађанима, које је представио председник Вучић. И те мере, као и оне за заштиту од епидемије, донели смо у правом тренутку. Њихов циљ је да свако предузеће у Србији, сваки запослени и њихове породице, и сви грађани, са што мање проблема прођу кроз тежак период који очекује цео свет, не само нас. Србија не памти оволики обим економске подршке и помоћи становништву и привреди какав је припремила Влада, заједно са председником. У поређењу са многим другим државама, па и много јачим и развијенијим од Србије, ово су веће и осмишљеније мере, а њихов ефекат на цело друштво биће продуктивнији. Можемо и морамо да широко подржимо привреду и становништво, јер смо годинама водили паметну економску политику, која нам је омогућила да сада, у време кризе, имамо довољно новца да ублажимо последице. Мало која држава тиме може да се похвали.

Како сада изгледају седнице Владе? Има ли панике међу министрима, јер је опаки вирус однео и живот државног секретара Блажића?

- Одлазак Бранислава Блажића је за све у Влади био ударац и неизмерно нам је жао због губитка вредног и одговорног човека, врсног хирурга. Што се тиче Владе, рад је практично целодневни, али прилагођен ванредним мерама, тако да се чешће састајемо преко видео-везе него уживо. Нема никакве панике, наравно, код одговорних људи у оваквим ситуацијама проради она додатна снага, она шеста брзина, која вам помаже да решавате проблеме који не постоје у редовним временима.

Како оцењујете то што се ЕУ није баш "претргла" када је реч о помоћи Србији? Хоће ли то само појачати ваш евроскептицизам и да ли треба преиспитати наш европски пут кад све ово прође?

- ЕУ је послала помоћ Србији онолико колико је могла и онда када је била у стању да ту помоћ упути и на томе смо им захвални. Да ли смо очекивали више, а нарочито да ли смо очекивали брже, искрено – јесмо. Не зато што смо незахвални, већ зато што као држава кандидат за чланство, која је најближа уласку у ЕУ, имамо многе обавезе према ЕУ које испуњавамо, па нам то даје пуно право да очекујемо да нас ЕУ третира као свог у оваквим тешким тренуцима. У складу са тим, заједно са осталим државама са Западног Балкана, које су кандидати за чланство у ЕУ, упутили смо захтев Европској унији да будемо изузети из забране извоза заштитне медицинске опреме из ЕУ. Наша политика према ЕУ се не мења, чланство је и даље наш спољнополитички приоритет, јер то је у најбољем интересу Србије. Али период после ове кризе биће и период преиспитивања како функционише Унија, и то ће учинити многе њене чланице, наравно и Србија ће у томе учествовати, као заинтересована страна за будућност и боље функционисање ЕУ.

Хоће ли вам убудуће бити много теже да Србе убедите у европске вредности ако је председници Европске комисије пречи састанак са Гретом Тунберг док Италија умире, а Чеси и Пољаци гусарски отимају помоћ коју су Италијанима послали Кинези?

- Не само Србија, него и ЕУ има много проблема међу својим садашњим чланицама да одржи поверење у вредности на којима је направљена. А снага тих вредности најбоље се тестира баш у кризним ситуацијама. Ово није прва криза у којој је ЕУ прешла преко својих темељних начела, сетите се само мигрантске кризе 2015. године, када су једна по једна чланица затварале своје границе, рушећи споразуме о слободи кретања и прихватању азиланата. Србија је и тада била много већи Европљанин од многих у ЕУ, а и сада је.

ВРЕМЕ ЗА АНДРИЋА И ЦРЊАНСКОГ A Коју књигу или филм препоручујете за ово доба карантина? - Све оно за шта обично немамо времена, а то су стари филмови, које је лако наћи на интернету, и књиге наших класика, Андрића, Селимовића, Црњанског... које смо можда прескочили или смо их помало заборавили. Сада сви имамо мало више времена и више концентрације, па искористимо то за дружење са старим мајсторима.

Да ли је оно склањање застава ЕУ у Италији и Француској само тренутни афект или је метафора тоталног распада ЕУ који ће уследити кад корона прође?

- Ја разумем гневну реакцију људи у Италији, Шпанији и другде, јер када им је било најтеже, помоћ је изостала. И природно је да у данима невоље и очаја себи поставе питање - где су нам пријатељи кад нам је тешко? Биће много питања после епидемије, не само ових емотивних, већ много више оних других, на пример - зашто плаћамо нешто што не функционише.

Стекао се утисак као да се Москва касније укључила у помоћ Србији. Нисмо им тражили на време или...

- И помоћ из Русије је стигла на време, не смемо имати никакву замерку, него само велику захвалност. Све што је стигло из Русије је од велике користи за нас, биће нам од помоћи и материјал и рад њихових стручњака. Морамо да памтимо да је у Србију увек стизала помоћ из Русије, кад год је нека невоља снашла наш народ, и тако је и сада. Све време откако је избила ова здравствена криза, у сталној смо вези са највишим руским функционерима, ја сам већ неколико пута разговарао са Сергејом Лавровом, и као прави пријатељи смо решавали конкретна питања која се тичу наших грађана и помоћи која је упућена у Србију.

Како оцењујете именовање Лајчака за специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине? Може ли он бити већи католик од папе, с обзиром на то да долази из државе која није признала Косово?

- Поздрављам именовање Лајчака за изасланика ЕУ, он је искусан, образован дипломата, са међународним угледом, веома добар познавалац нашег региона, беспрекорно говори српски. Може само да помогне, никако да одмогне. Као и нови шеф европске дипломатије, Шпанац Борел, и Лајчак долази из државе која није признала Косово, што је добро утолико што доноси више објективности са те стране, али морамо имати у виду да су и Лајчак и Борел заступници целе ЕУ и да ће спроводити заједничку европску политику, не само политику држава из којих потичу.

БОДРИМ МРКУ И СЛАВИЦУ A Јесте ли "при руци" вашим партијским друговима Славици Ђукић Дејановић и Милутину Мркоњићу, који су у изолацији? - Наравно, социјалисти су веома солидарни једни према другима и трудимо се да и код других побудимо солидарност, јер она је једна од највиших, трајних вредности, нажалост, помало заборављена. Стално смо у контакту са њима, бодримо једни друге, а и они су врло активни. Немогуће је да замислите Славицу и Мрку да не раде ништа, па ни сад када су код куће.

Могу ли пандемија и општи хаос који је завладао у свету поново да одложе разрешење косовског чвора?

- Свакако ће одложити, исто као што смо и до сада имали одлагање, додуше из других разлога, конкретно због понашања Приштине. Ми смо спремни за наставак дијалога, као што смо били спремни све ово време када дијалога није било због незрелог и деструктивног понашања Приштине. Нама не одговара одлагање, и то све време истичемо. Србију већ годинама сви у свету препознају као неког ко жели решење и ко на том решењу ради конструктивно и одговорно, зато нас и уважавају. Наша позиција је у том погледу чврста и сасвим јасна, тако да спремни чекамо период после пандемије да у било ком тренутку наставимо разговоре.

Доста полемике у ове предускршње дане води се и око тога треба ли СПЦ да причешћује вернике или не треба. Шта ви, као левичар, мислите о томе?


- Не бих да се мешам у правила црквених обреда, поштујем неотуђиво право Цркве да сама уређује правила по којима ће се њени верници понашати онда када присуствују разним обредима и учествују у њима. Међутим, ако постоје озбиљна упозорења стручњака и здравствених институција да у време епидемије може бити ризично неко понашање током црвених обреда, онда ту не треба да буде дилеме чија је старија.

РИЗИК САМ ЗА ПОРОДИЦУ

A Како се ви и ваша породица борите против вируса? Имате ли неки посебан рецепт за побољшање имунитета?

- Ја сам и пре епидемије короне био велики здравствени ризик за моју породицу, јер сам путовао у многе земље, које се и дан-данас боре са разним заразним болестима, неке од њих смо одавно и заборавили. Боравио сам тамо где још има маларије, еболе, малих богиња, жуте грознице, колере, где се још боре против птичијег и свињског грипа, против АИДС-а… Морао сам због тога да примим разне вакцине, али то је саставни део овог посла. Био сам и у посети Кини крајем фебруара, када се Кина увелико борила против епидемије и поносам сам што сам био први министар спољних послова из света који је тада посетио Кину, када је она преживљавала тешке тренутке. Немамо никакав посебан рецепт, осим што се сви придржавамо препорука наших лекара, верујемо у њихове савете, стрпљиви смо и бринемо једни о другима. Исто као и свака друга породица у Србији. Ови младји су са доласком лепог времена постали нервознији, јер нема излазака, али јасно им је да морају да буду дисциплиновани, биће времена за изласке.