КОСОВСКИ премијер у оставци Аљбин Курти и изасланик ЕУ Мирослав Лајчак изразили су спемност за наставак дијалога Београда и Приштине, истакавши да време борбе против вируса корона треба искористити како би се што боље припремили за предстојећи процес.

Ове поруке су само део из размењених писама, у којима је Курти у свом, информисао Лајчака о ситуацији у вези са вирусом корона на Косову, те да су у Приштини опредељени за дијалог са Београдом, уз посредовање ЕУ и Сједињених Држава.

Каже да у дијалогу не треба разговарати о питању суверенитета, територијалног интегритета и унутрашњих послова.

- Не треба нам дијалог који укључује мапе на столу, нити поступак који нас води до редефинисања граница. Ово је од суштинске важности. Европска унија и Сједињене Државе морају да посредују у дијалогу. Након тога, коначни споразум мора да буде попраћен гаранцијом Европске уније и Сједињених Држава која обавезује међусобну и потпуну примену споразума - написао је Курти.

Прочитајте још: Курти игнорише Тачија: Премијер у оставци нема времена за питање мандатара

Такође је најавио да ће да формира преговарачки тим који ће он да води, а да ће у њему да буду и председник Косова Хашим Тачи и председавајућа Скупштине Вјоса Османи.

Специјални представник Европске уније за дијалог и друга регионална питања западног Балкана Мирослав Лајчак је у свом писму, навео да његово именовање сигнализира опредељеност ЕУ за дијалог.

Каже да је потез косовске владе да укине порез први знак спремности да се врати дијалогу.

- С обзиром на околности вируса корона, мораћу да прилагодим своје планове на почетку рада. Волео бих да се лично упознамо у наредним данима и разменимо мишљења о путу који је пред нама. То неће бити могуће у блиској будућности, међутим, ова ситуација неће да ме спречи и да се бавим тиме - написао је Лајчак у одговору Куртију.

Навео је да успоставља контакт са Куртијем и политичким руководство на Косову како би започели оно за шта се нада да ће бити добра и плодна размена и сарадња између њих.

- У међувремену, охрабрујем вас да скористите овај период ограничења вирусом корона како бисте могли да наставите да размишљате и припремате се за наставак процеса - подвукао је Лајчак.

(rts.rs)