ТЕХНИЧКИ премијер у Приштини Аљбин Курти, по свему судећи нема намеру да у скорије време именује новог кандидата за председника владе из свог покрета "Самоопредељење". Иако му је председник привремених институција Хашим Тачи још пре пет дана послао писмо, као лидеру странке која је добила највећи број гласова на октобарским изборима, са захтевом да одреди мандатара за састав нове владе, Курти је поручио да он и влада у оставци "не желе да ометају борбу против пандемије вируса корона " и да нема времена за "политички стони тенис".

Курти је током консултација које је Тачи имао са представницима парламентарних партија поручио да он сматра да треба да се распишу нови избори, а не да се прави нова већина у актуелном парламенту, а да техничка влада ради све док се не стекну услови за организацију избора, због ширења вируса.


Отезање Куртија Тачи би могао да прекрати као и у случају формирања првог Куртијевог кабинета, када је "припретио" да ће ако се предлог не достави, то тумачити као одбијање мандата од стране "Самоопредељења".


На чекању је и потез Куртија поводом одлуке Уставног суда да је завођење полицијског часа на КиМ, односно забрана слободе кретања била неуставна, јер је такву одлуку морала да донесе скупштина, а не влада. Курти је најавио да ће поштовати одлуку Уставног суда, рекавши да ће до 13. априла донети нову одлуку, по другачијој процедури. Навео је и да разматра могућност усвајања новог закона, али да ће сада бити тешко сазвати Скупштину, због ситуације у вези са пандемијом.


Према оцени Тачија, одлуком Уставног суда је потврђено да је премијер у оставци Аљбин Курти озбиљно прекршио Устав Косова.


- Полицијски час који је влада донела као одлуку требало је да донесе Скупштина Косова, а не само косовска влада. Курти је озбиљан прекршилац Устава Косова, што је потврдио и Уставни суд - поручио је Тачи у интервјуу за "Топ ченел".