Иштван Пастор: Потези Србије брзи и озбиљни

Ј. СИМИЋ

петак, 03. 04. 2020. у 12:20

Иштван Пастор: Потези Србије брзи и озбиљни

Иштван Пастор Фото Н. Карлић

Реакција наше земље боља него неких држава Европске уније, каже Иштван Пастор (63), председник Скупштине АП Војводина и лидер Савеза војвођанских Мађара
СРБИЈА је брже предузимала потребне мере заштите од вируса корона него што је то чинила већина земаља, па чак и земаља Европске уније. Ово су доста рационалне мере, али проблем је што их нису сви људи схватили озбиљно, а у тој неозбиљности окрњена је ефикасност тих мера - то за "Новости" каже Иштван Пастор (63), председник Скупштине АП Војводина и лидер Савеза војвођанских Мађара.

Како изгледа ваш радни дан у породичном дому надомак Суботице?

- У контакту сам са председником Покрајинске владе Мировићем и секретаром за здравство др Гојковићем. Свакодневно ми се јављају обични људи збуњени новонасталом ситуацијом. Неки од њих траже помоћ, неки само желе да их саслушам.

Шта вас најчешће питају?

- Ратари питају како ће у пролећну сетву ако се на 24 часа уведе забрана кретања. Школа путем телевизије је профункционисала, али има домаћинстава без телевизора и интернета. Много је питања на које је немогуће дати оптимистичан одговор, јер једино што је рационално у овом тренутку јесте спречавање ширења вируса.

Посебан проблем има неколико хиљада људи који су раније из пограничног појаса са Мађарском путовали на посао тамо и овамо. Шта њима саветовати?

- Велики број људи дневно је раније одлазио у Мађарску на посао. Имате и категорију оних који су у недељу по подне одлазили, а враћали се петком. Тај проблем у овом тренутку је немогуће решити, то није питање управно-правне природе и режима преласка границе, него је то пре свега здравствено питање. Ако пређете границу и вратите се натраг, дужни сте да 28 дана будете барем у самоизолацији и у тој ситуацији не можете да одлазите на посао. Понављам, приоритет свих приоритета је спречавање ширења вируса.

Имате ли утисак да се здравствени систем Војводине брзо прилагодио новонасталој ситуацији?

- Здравствени систем у покрајини се веома брзо прилагодио. Има довољно респиратора, спремност лекара и сестара је огромна. Најбитније је да се успори ток заразе, јер ако буде превелик, нема система који то може лако да савлада.

Чини се да је прилагођавање грађана свуда, па и у Војводини, ишло теже...
- Што се грађана тиче, они су и овом проблему озбиљно пришли. Не значи да није било оних који се нису оглушивали о донете мере, али се највећи број људи придржава упутстава.

Јесте ли у контакту са председником Вучићем?

- Не, али буде ли потребе, наравно да ћемо разговарати. У контакту сам са неким члановима републичке Владе.

Шта мислите о најави могућег увођења потпуне забране кретања током 24 часа?
- Тешко ми је да замислим како бисмо функционисали у тој ситуацији и зато је боље да се сви потрудимо да будемо дисциплиновани.

КО ЈЕ ИСПУСТИО ЕПРУВЕТУ

A Хоће ли после короне све бити као раније?


- Ближи сам мишљењу да после короне ништа неће бити исто. Како ће тачно бити нећемо скоро сазнати. Надам се да ћемо једном, ипак, открити одакле се овај вирус појавио, односно коме је епрувета испала, случајно или намерно.

Коментари (6)

Obezbedio je on familiju i postavio i naslednika

04.04.2020. 10:06

@TonySoprano - Mnogo je njega briga šta se dešava... nego, hvalospevi, jer ko zna kakvi će se politički potresi desiti, kad sve ovo prođe...

Анти Антифа

03.04.2020. 12:42

Неодољиво подсећа на једног од тројице "градских отаца" из Алан Форда

Goran ali ne Bot

03.04.2020. 18:35

Idi pa pričaj ove hvalospeve onima što su zaraženi, što su im najmiliji na respiratori ma ili umrli. Njima pričaj svoje političke bajke.

dragan

03.04.2020. 19:48

@Goran ali ne Bot - Ne razumem sta je tacno po vasem misljenju trebalo biti uradjeno a nije, od strane drzave. Cisto da ne bude da pljujemo bez osnova

Goran ali ne Bot

04.04.2020. 02:37

@Goran ali ne Bot - Pre više od dvadeset dana sam molio da se urazume i počnu da primenjuju mere koje im stoje na raspolaganju a koje su promenili Kinezi a zatim i Italijani, Španci i dr. Molio sam da ne ponavljamo greške njihove da nam rade kafići restorani i kladionice, da se igraju utakmice i slicno. Dao sam im konkretno rešenje za sve koji se vraćaju iz inostranstva. Ali uzalud. Kada je djavo odneo šalu počeli su da uvode mere jednu po jednu umesto sve odmah. Cak je i dir. Batuta rekla da smo mogli bolje.