Провидан маневар Приштине са таксама: Куртијева замка усред битке против короне

Д. Р. Ђ.- Ј. Су.

четвртак, 02. 04. 2020. у 08:00

Провидан маневар Приштине са таксама: Куртијева замка усред битке против короне

Фото З. Јовановић

Одлука техничке владе у Приштини да привремено суспендује таксе од сто одсто на робу из централне Србије само параван. Покушава да са Београдом успостави међународне односе. Амбасада САД: Не стварати нове баријере

ПОД маском укидања такса на српску робу технички премијер у Приштини Аљбин Курти покушава да са Београдом успостави међународне односе у доба када се цео свет бори против вируса корона. Иза његове одлуке да привремено суспендује таксе од сто одсто на српске производе и то само до 15. јуна, уз истовремено увођење мера реципроцитета, стоји намера да се на плану робне размене тзв. Косово представи као да је у истој равни са државом Србијом, чланицом Уједињених нација.


То се види у делу приштинске одлуке која каже да "Влада сматра да су мере реципроцитета инструмент односа између суверених држава", као и да "у трговинским односима са Србијом изрази у пратећим документима морају бити у складу са Уставом Републике Косово и важећим законодавством".


Образложено је да се ту мисли на "фитосанитарне документе и пратећу документацију за прехрамбене и непрехрамбене производе биљног и неживотињског порекла који подлежу фитосанитарној контроли", као и за ветеринарске потврде, документацију за производе животињског порекла и потврде за медицинске производе и опрему.


Ненад Ђурђевић, из Привредне коморе Србије, каже за "Новости" да су се до сада за трговину између централне Србије и територије КиМ, према договорима из дијалога двеју страна, користили статусно неутрални обрасци, а не међународни:


- Овом одлуком влада у Приштини ће очигледно тражити да ти обрасци буду онакви какве они прописују за све остале земље, мада то тек треба да видимо. Одлука налаже да се користи образац "по уставу Косова", али можда на њима неће морати да стоји "Република Косово".


Америчка амбасада у Приштини саопштила је у среду да су САД биле јасне да Косово треба да укине све таксе а не да ствара нове баријере:


- Ове мере стварају више проблема у тренутку када САД верују да ће споразуми о авио, железничком и друмском саобраћају о којима су се обе стране договориле, када буду спроведени, повећати економски развој и створити услове потребне за успешан дијалог.


Наш некадашњи шеф мисије при Савету Европе Зоран Миливојевић каже, за "Новости", да одлука Куртијеве владе не отвара перспективу за наставак преговора са Београдом јер је реч о суспензији а не укидању такса:


- То не одговара ставу српске стране о безусловном укидању намета као услову за наставак дијалога. Реципроцитет који заводе односи се на статусно питање и уводи се на основу већ прокламоване платформе владе у Приштини да преговори са Београдом треба да се воде између два равноправна субјекта.


"САМООПРЕДЕЉЕЊЕ" ЗА ИЗБОРЕ


НА састанку са председником привремених институција Хашимом Тачијем о ситуацији после пада владе, Курти је затражио расписивање избора. За ову опцију, због вируса, није лидер ДСК Иса Мустафа, а и лидер ДПК Кадри Весељи оценио је да би било неодговорно сада позвати грађане на биралишта.Коментари (10)

Анти Антифа

02.04.2020. 08:21

У свим кинтактима треба наглашавати да је АП КиМ под привременом управом УН

Dejan

02.04.2020. 08:49

Treba srbija da uvede 100% takse a ne da im prodaje psenicu puna sela siptarskih kamiona sad kad nema gde dobra je i nada psenica.

Деан

03.04.2020. 09:31

@Dejan - Није проблем шта ће Шиптари да једу, већ наши људи!

Деан

03.04.2020. 09:35

@Sela - А како тебе није срамота? Људи гину на Косову и Метохији већ 20 година. Исто толико људи у енклавама живе у изолацији, а ми ни месец дана.

Mile SRBIJA

04.04.2020. 00:08

Nikakvi pregovori sa teroristima svako normalan zna da se sa teroristima pregovara samo na jedan jedini nacin znaju svi kako