Курти: Привремено и условно укидање такси; Ђурић: Не треба наседати на лажне вести

Танјуг

среда, 01. 04. 2020. у 07:17

Курти: Привремено и условно укидање такси; Ђурић: Не треба наседати на лажне вести

Тањуг АП

Вршилац дужности премијера привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је да од поноћи 1. априла на снагу ступа одлука владе о укидању такси и увођењу реципроцитета до 15. јуна

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Вршилац дужности премијера привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је да од поноћи 1. априла на снагу ступа одлука владе о укидању такси и увођењу реципроцитета до 15. јуна, када ће проценити ефекат те мере.

Курти је "укидање" такси, и то потпуно и безусловно, како су захтевале САД, а на шта га је уочи седнице владе подсетио Иса Мустафа, ипак орочио, те практично суспендовао до половине јуна, уз увођење санкција за српске документе и робу, како је јавио портал Косово онлајн.

Мустафа је за потпуно и безсуловно укидање такси, а реципроцитет је, наводи, питање које би касније било промишљено у сарадњи са САД, пре свега и западним партнерима.

Курти је на конференцији за новинаре у Приштини синоћ рекао да ће таксе на српске производе бити укинуте и замењене мерама реципроцитета, док ће на робу из БиХ таксе бити у целости укинуте, без реципроцитета.

Он је навео да ће одлука ступити на снагу пре поноћи и да ће важити до 15. јуна, када ће бити донета процена о томе како је спроведена.

За меру реципроцитета рекао је да је донета у складу са споразумом ЦЕФТА и европским трговинским праксама.

"Влада је на састанку и доноси се веома важна одлука, која се односи на постепену примену реципроцитета као принципа у односима са Србијом. У трговинским односима са Србијом ознаке које се користе у следећим документима биће у складу са уставом Косова и важећим законима", казао је Курти.

Према његовим речима, одлуку коју доноси влада спроводе гранична полиција, царина, КВФА, агенција за медицинске производе и опрему и друге одговорне институције.

"Дакле, доносимо одлуку која ступа на снагу одмах након потписивања", поручио је Курти.

Уочи почетка седнице одлазеће владе, на којој би требало да буде донесена одлука, Курти је рекао и да ће убудуће у трговинским односима са Србијом ознаке бити у складу са косовским уставом И важећим законима.

Реч је, каже, о фитосанитарним сертификатима и пратећој документации за храну и непрехрамбене производе биљног и неживотињског порекла, који подлежу граничној контроли, и друго, ветеринарска уверења и пратећа документација за храну и непрехрамбене производе који подлежу граничној ветеринарској контроли.

Рекао је и да ће одлуку спроводити "Гранична полиција, Царина, КВФА, Агенција за медицинске производе и опрему и друге одговорне институције".

У предлогу мера реципроцитета, које је влади доставило уочи седнице косовско министарство за трговину, предвиђени су даљи кораци у увођењу мера реципроцитета у области свих докумената И праксама које утичу на трговинска питања, затим за признавање свих професионалних квалификација (као што су дипломе, лиценце за сертификате, дозволе итд. издате од косовских органа), као И реципрочне мере на регистарским таблицама свих возила, аутобусима, камионима, аутомобилима…

Такође, реципрочне мере ће бити уведене и када је реч о слободном кретању особа, укључујући признавање докумената које издају Србија и БиХ, попут пасоша, личних карти и возачких дозвола.


ЂУРИЋ: КУРТИ НИЈЕ УКИНУО ТАКСЕ, НЕ НАСЕДАТИ НА ЛАЖНЕ ВЕСТИ

Директора Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурића изјавио је синоћ да технички премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљиб Курти није укинуо таксе на робу из централне Србије и не треба наседати на лажне вести.

"Премијер привремених институција самоуправе у Приштини најавио је, да будемо сасвим прецизни, само орочену суспензију такси и то условно, а истовремено уводи нове казнене мере за наше грађане и привреду, које назива реципроцитетом", нагласио је Ђурић у саопштењу.

Овим се, истакао је он, ситуација не деескалира и не враћа на стање пре увођења антицивилизацијских такси на робу из централне Србије, већ се на перфидан начин уводе до сада непостојеће баријере за трговину и кретање људи и робе.

Ђурић је навео да Приштина наставља да се поиграва овим питањем и економском перспективом друштва на Косову и Метохији и наглашава да је ова одлука представа намењена делу међународне заједнице.

"Сматрам, међутим, да никако није време за мере попут оних које је вечерас усвојила Приштина, већ је ово време када чак и дубоке и суштинске разлике са Приштином треба да буду по страни, и када сви треба да снажно и непосредно сарађујемо на превазилажењу епидемије која не зна за границе, политичко опредељење, веру и нацију, закључио је Ђурић.

Коментари (16)

kosovar

01.04.2020. 10:51

@deda - deda,deda.ako si gledao onu seriju "selo gori...." onda si mozda upamtio i onu "izreku" milasine,nemoj da jes,ono sto se ne je,i ovde bi samo izmenio ime.stavio bi umesto milasina,napisao bi DEDA.a ko pa vama cetnicima veruje?ne zelim srbe da oslovljavam ovako pogrdnim recima,ali ti si izrod srpskog naroda.

Dobrica

01.04.2020. 08:57

Gospodin Djuric je potpuno u pravu kada kaze da ne treba nasedati na izjave privremenih vrsilaca duznosti u nasoj juznoj pokrajini. Mi to razumemo i tumacimo samo kao "Prvoaprilsku salu", koja cak nije ni smesna. I jos da dodamo: "Oproti im Boze, ne znaju sta rade"!

Slobodan - Boda

01.04.2020. 13:13

@Dobrica - Izvinite Dobrice, ali oni ZNAJU sta rade (za sebe) protiv drzave Srbije. Nema tu sta da se oprasta

glas naroda, unutrašnji dijalog

01.04.2020. 09:26

Djuriću, ukinite Briselski sporazum (kojim je Kosovo dobilo sve atribute albanske države) - ukinuće se i necivilizacijske takse? Zašto su takse necivilizacijske - a Briselski sporazum nije necivilizacijski - kojim se otima teritorija Kosovo i Metohija od Srbije?

Nikola Kostić

01.04.2020. 09:57

Ovo se može jako lako i brzo rešiti! Povučemo potpis sa "briselskog sporazuma"Proglasimo okupaciju na celoj teritoriji Srbije i onda čistiti redom! Sve agresorske agente i oficire likvidirati, čisto za primer! Munjevito uleteti na jug Srbije i očistiti ga od zaraze i glodara tj. štetočina!

bla bla bla

01.04.2020. 10:35

Pričate da nećemo imati hrane od maja, prestanite da izvozite i na Kosmet. koga briga za njegove takse? Koga će on da uslovljava?

Dani Kovac

01.04.2020. 11:34

A sta je tu lazna vjest, na sta Djuric upozorava? Ako je to da ukidanje je privremeno, to znaci samo jedno, Srbija da cisti pred svoj dvor sve smedje koja ometava dugorocni prekid takse, da stvara preduslove u Srbiji za Kosovo na nacin koj Srbija hoce u Kosovo...