БОРБА за политичку надмоћ у Приштини у доба када је Космет захватио вирус корона отишла је толико далеко да се прелила и на обрачуне пред правосудним органима. Тако је вршилац дужности министра унутрашњих послова Дјељаљ Свећља поднео кривичну пријаву против председника привремених институција Хашима Тачија због непоштовања владиних одлука које се тичу заштитних мера против вируса.

У Министарству унутрашњих послова сматрају да је Тачи починио кривично дело "Позив на отпор" јер је грађанима поручио да нису у обавези да поштују одлуке владе која је због короне ограничила кретање од 10 до 16 и од 20 до 6 часова. Тачију се приписује и да је покушао да "допринесе хаосу на улицама и тако већем ширењу вируса ковид-19". Због свега тога му прети казна до пет година затвора, преносе косовски медији.

У тако узаврелој атмосфери, Тачи је за среду заказао консултације са лидером Покрета Самоопредељење и техничким премијером Аљбином Kуртијем о формирању нове владе, пошто је Куртију у парламенту изгласано неповерење. Из Самоопредељења је, међутим, већ најављено да они на тај састанак неће отићи јер сматрају да Тачи треба да распише изборе.

Проблем око тога шта треба да буде следећи потез после пада владе праве недоречени косовски прописи и њихово различито тумачење. Према уставу, када се влади изгласа неповерење, мандат се опет даје партији која је освојила највећи број гласова на изборима, у овом случају Самоопредељењу, али овај покрет инсистира да се распишу избори. Курти се, притом, позива на праксу из 2017. године, када је Тачи, после пада владе коју је предводио Иса Мустафа, расписао изборе.

Стручњаци на КиМ подсећају и на одлуку Уставног суда из 2014. по којој мандат за састав владе може да добије само политички субјекат који је освојио прво место на изборима, што би значило Самоопредељење, а уколико они не понуде кандидата, избори су неминовни. Када би Тачи и преломио да се иде на биралишта, питање је када би то могло да се спроведе због мера заштите од короне.


ЗАБРАНА КРЕТАЊА - НЕУСТАВНА

ПРОТИВУСТАВНА је одлука приштинске владе којом се ограничава слобода кретања грађана и приватних аутомобила у периоду од десет до 16 сати и од 20 до шест часова ујутру - оценио је уставни суд тзв. Косова, који је на Тачијев захтев тумачио мере донете у циљу сузбијања пандемије. Како преноси Коссев, суд сматра да се основна права и слободе загарантоване Уставом могу ограничити само законом. Уставни суд је као рок за стављање одлуке владе ван снаге одредио 13. април.