Таксе падају сутра? На снагу ће ступити реципроцитет са Србијом

NovostiOnline

уторак, 31. 03. 2020. у 17:37

Таксе падају сутра? На снагу ће ступити реципроцитет са Србијом

Колона камиона са робом на прелазу Јариње Фото З. Јовановић

Очекује се да ће косовска влада потпуно укинути стопостотну таксу на увоз из Србије и Босне и Херцеговине како би га заменила пуним мерама комерцијалног и политичког реципроцитета
Очекује се да ће косовска влада потпуно укинути стопостотну таксу на увоз из Србије и Босне и Херцеговине како би га заменила пуним мерама комерцијалног и политичког реципроцитета. Званичници у Влади Косова рекли су за РСЕ да је мера заснована на одлуци од 20. марта, када је влада одлучила да укине таксе на увоз сировина из Србије, преноси приштински Љајми.


На основу те одлуке речено је да ће Влада Косова 1. априла донети одлуку о укидању одлука претходне Владе од 21. и 28. новембра 2018. када је такса уведена на увоз из Србије и Босне и Херцеговине.


Потпредседник владе Косова Хаки Абази рекао је за РСЕ да ће се о свим тим мерама одлучити на основу акција Србије и Босне и Херцеговине према Косову.


"Све ове мере су на нивоу стварног реципроцитета, што је пракса облика примене политике Србије према роби и трговини са Косовом. Ове мере углавном спадају у област слободног кретања, људи, аутомобила и транспортних камиона и зато што Србија не прихвата регистарске таблице и приморава грађане Косова да их замене привременим документима. Такође, у примени мера постоји ниво произвољности, на пример, сертификат о производњи или санитарни сертификат који није прихваћен. Имамо случајева да и током транзита робе преко територије Србије ка земљама Европске уније постоје баријере које спречавају кретање робе на територији Србије", рекао је Абази за Радио Слободна Европа.


Каже да је Србија више пута применила мере које су наштетиле косовским произвођачима, а да није поштовала Споразум о слободној трговини (ЦЕФТА), што је, према његовим речима, спречило да односи постигну економску одрживост.


„Наравно да је на одлукама косовских институција да се заштите интереси земље. Имамо нецаринске баријере које је Србија примењивала упркос томе што имамо ЦЕФТА споразум.


Дошло је до позитивног развоја током разговора немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Србије Александра Вучића, када је он показао спремност за преговоре у процесу дијалога о уклањању ових нецаринских баријера", рекао је Абази.


Цариници косовских царина кажу да су спремни да примене било коју одлуку Владе Косова. Адриатик Ставиљеци у изјави за Радио Слободна Европа истиче да царина само чека упутства Владе Косова.


„Обично царина спроводи мере које предузима Влада Косова. Нормално, одлуку о реципроцитету и сваку одлуку Владе Републике Косово, Царина ће поштовати максимално“, рекао је он.Од укидања увозне царине на сировине из Србије и Босне и Херцеговине, Ставиљеци је рекао да је на Косово ушла роба у вредности од око милион евра.


kosovo-online.com

Коментари (8)

Ljuba

31.03.2020. 18:46

Sta znaci rrciprocitet? Da li znaci mi njima kamion brasna ono nama isto vrate taj kamion?

piper

31.03.2020. 23:52

A da im možda ne treba brašno. Hoće li i njega opteretiti taksama ili će srpsko brašno kup ovati preko Tačijevog brata M.Djukanovica iz ekološke države.

Ljubo

02.04.2020. 07:47

Sve potpisane dogovore i Briselski sporazum ponistiti sa njim nema dogovora , i nikada i ne ponusluti da ih priznamo kao drzavu oni su izgubljeni u pokusaju stvaranja drzave jer nemaju osnova za to !