Милутин Симовић, потпредседник Владе Црне Горе и председник
Националног координационог тима, изјавио је да су респиратори који су били намењени Црној Гори одузети на тржишту Србије. Он се захвалио председнику Србије Александру Вучићу "на бризи о Црној Гори", сматрајући да је добро да „он целину своје пажње усредсреди на заштиту здравља и добробит грађана Србије“.

- Снаћи ћемо се ми. На срећу још је држава и тржишта на којим је могуће за свој новац купити недостајуће производе, као што смо у Србији купили и храну о којој говори председник Србије, казао је Симовић. –Има и других држава у којима је могуће с њиховим трговинским кућама уговорити куповину робе произведене у трећим земљама, а да вам не буде одузета као што се то нама догодило са респираторима на тржишту Србије. Посебно смо захвални за најављени додатак од два респиратора која би нам председник Србије донирао на бази договора са лидером Нове српске демократије. Претпостављамо као израз бриге за наводно угрожени српски народ у Црној Гори. Нема потребе за тим. Не калибрирамо у Црној Гори медицинску опрему по националним фреквенцијама. Црна Гора је одговорна и организована грађанска држава која
је у стању да и у најтежим околностима пандемије корона вируса сваком свом грађанину обезбеди максимални могући ниво здравствене заштите, поручио је Симовић.

Претходно је председник Србије одговорио на оптужбе из Црне Горе да је Србија "отела Црној Гори" респираторе.

- Веома је важно да одговорим на оптужбе које су стигле из Црне Горе. Србија није никада никоме ништа отела нити узела. На тржишту смо купили све најнормалније. Спремни смо и разговарали смо да им поклонимо 3 респиратора бесплатно. Такође, спремни смо да на молбу Андрије Мандиц́а дамо још два респиратора за Пљевља и Бијело Поље - рекао је Вучиц́ у обраћању нацији и додао:

- Ми са нашим братским народом у Црној Гори, како са Србима, тако и са онима који су Црногорци, желимо да имамо најбоље могуће односе, и не желим да нас било чији владини службеници на било који начин свађају и говоре да Србија има лош однос према Црној Гори, испоручили смо у претходне двије недеље више од 40 хиљада тона хране.