УКОЛИКО остане доследан ономе што је најавио Аљбин Курти, технички премијер у Приштини, за три дана требало би да подигне рампу за улазак српске робе на простор Космета без такса од 100 одсто. Он је најавио и да ће до 1. априла донети одлуку о увођењу реципроцитета "према Србији", али је питање колико ће те мере, у случају да их уведе, обавезивати нови министарски кабинет.

Ако Курти сада одустане од укидања намета, то ће, како је већ најављено из ДСК Исе Мустафе, која је и покренула Куртијеву смену, урадити нова влада. А у ДСК су уверени да нови кабинет могу да саставе за две недеље.

У случају да таксе не падну 1. априла, за "Куртијево време", новој влади проблем може да прави странка Рамуша Харадинаја (који је и увео таксе 2018. пошто су гласови његове партије потребни за нову владајућу већину.

Посланик ДСК Дритон Сељманај јуче је, међутим, рекао да ће са Харадинајевом Алијансом за будућност Косова бити договорено укидање таксе. Практично гледано, за Харадинаја би било идеално да таксе падну у време Куртијевог техничког мандата, да касније не би морао да гази сопствену одлуку.

Разговори о новој влади у Приштини почеће прекосутра, за када је председник привремених институција Хашим Тачи најавио да ће позвати лидере странака на консултације.

У међувремену, Америка је још једном позвала косовске власти да у потпуности укину таксе. То је речено у саопштењу специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела, амбасадора САД у Приштини Филипа Kоснета и специјалног представника за Западни Балкан Метјуа Палмера.

Америчка тројка осврнула се и на Куртијеве тврдње да већ постоји готово решење за косовско питање у чему он, како тврди, није желео да учествује.

- Не постоји никакав тајни план за размену територија. Гренел никада није видео нити анализирао такав план. Фокусирање америчке владе на подршку споразума о успостављању саобраћаја има за циљ побољшање економије - наведено је у саопштењу.

Да ЕУ помно прати деловање Америке на КиМ, показује реакција Виоле фон Крамон, известиоца Европског парламента за Косово:

- Можемо се само надати да ће се САД, после стварања нереда на Косову, држати својих речи да не постоји тајни план размене територија.

НЕМА ТАЈНИХ ПЛАНОВА

ЛИДЕР Социјалдемократске иницијативе Фатмир Љимај рекао је јуче да је изјава из Стејт департмента, да не постоји тајни план о размени територија, угасила гласове завере о таквим могућностима.

- Ова изјава даје додатни кредибилитет постизању коначног споразума под америчким посредовањем ради међусобног признавања и чланства у УН - написао је он на свом фејсбук- налогу.