Симић: Свих 10 посланика Српске листе гласаће за неповерење Влади

NovostiOnline

среда, 25. 03. 2020. у 12:36

Симић: Свих 10 посланика Српске листе гласаће за неповерење Влади

Фото: Принтскрин Косово Онлине

Раније су се и опозиционе партије изјасниле да ће подржати инцијативу за рушење владе
На захтев члана владајуће коалиције Демократског савеза Kосова у Скупштини Kосова је почела пленарна седница на којој ће се посланици изјаснити о неповерењу Влади тзв. Kосова на челу са Аљбином Kуртијем.

Раније су се и опозиционе партије изјасниле да ће подржати инцијативу за рушење владе.

Османи: Kворум постоји

Председница Скупштине Вјоса Османи је констатовала да је обезбеђен кворум јер је у сали присутно 106 посланика и додала да је ДСK са 43 потписа покренуо иницјативу за из изгласавање неповерења влади.

Арбен Гаши из ДСK је на почетку седнице поручио да је премијер Kурти прекршио коалициони споразум кад је разрешио дужности министра унутрашњих послова Агима Вељиуа.

“Влада је дошла на власт уз обећање о промени и борби против корупције, а за мање од 50 дана Kурти је био неодговоран према стратешким партнерима САД. Довео је у опасност и присуство америчке војске али и стртешке иневстиције”, рекао је Гаши и предложио да се изгласа неповерење влади.

Шеф посланичке групе Самоопредељења Реџеп Сељими поручио је на пленарној седници да се Kосово суочава са пандемијом коронавируса, док се политички противници данас боре против владе и са својим старим савезниицма траже неповерење.

Сељими: Не можете да нас победите

“Можете да подржите Тачијев и Вучићев пројекат, али никада нећете моћи да нас победите. Ми ћемо се опет срести и суочићемо се опет, а када одемо на изборе онда гласове тражите од Тачија и Вучиха”, рекао је Сељими.

Он је демантовао Арбена Гашија из ДСK уз поруку да нема санкција од стране САД и оценио да није тачно да је ДСK сазвао седницу о неповерењу због смене министра полиције Агима Вељиуа, већ да би се дошло до једног лошег договора за Kосово. Он је оптужио ДСK да покушава да одржи на власт председника Kосова Хашима Тачија.

Данашњој седници не присуствују представници медија због пандемије коронавируса, а новинари информације о току седнице добију преко званичних канала Скупштине Kосова и РТK канала.

Мемљи Kраснићи из Демократске партије Kосова је у обраћању посланицима поручио да је владајућа коалиција била неодговорна и додао да ће ДПK гласати за рушење владе. Он је подсетио да је било обећања након октобарских избора да ће влада бити формирана за 72 сата од објављивања коначних избора и додао да је она формирана тек након четири месеца преговарања између Самоопредељење и Демократског савеза Kосова.

И Даут Харадинај из Алијансе за будућност Kосова је потврдио да ће посланици испред те партије гласати за одузимање мандата влади.

Симић: Влада није показала поштовање према Србима

Такође, председник парламентране групе Српске листе Игор Симић истакао је да ће ова партија подржати предлог за изгласавање неповерења Kуртијевој влади.

"Влада није показала поштовање према српском народу, односно Српској листи која је изабрана на изборима да представлај српску заједницу. Зато ће свих десет посланика Српске листе подржати изгласавање неповерења влади Аљбина Kуртија”, рекао је Симић.

Посланици Српске листе и представници осталих мањина, због мера епидемијске предострожности које су уведене, смештени су на балкон скупштинске сале.

Заштитне маске и размак два метра

Председништво парламента јуче је донело одлуку од одржавању седнице са четири гласа "за" и два гласа "против" одржавања ванредне седнице.

Иначе, посланици у сали и службена лица скупштине носе заштитне маске и рукавице, и седе на два метра размака.

Kако пише Газета Експрес, иако је најављено да на данашњој ванредној седници парламента неће бити медија и гостију, амбасадор САД Филип Kоснет стигао је у Скупштину Kосова.

Подсетимо, ДСK је покренуо процедуру изгласавања неповерења влади након што је премијер Kурти сменио министра унутрашњих послова Kосова Агима Вељиуа из редова Демократског савеза Kосова јер је јавно подржао предлог председника Kосова Хашима Тачија о увођењу ванредног стања поводом пандемије коронавируса.

Такође, тачка размимоилажења између коалиционих партнера су и таксе на робу из Србије и БиХ.

ДСK је тражио потпуно и безусловно укидање такси од 100 одсто како то од Kосова захтевају САД, док је премијер и лидер Самоопредељења Kурти остао при свом ставу и укинуо само таксе на сировине уз најаву увођења реципрочних мера.

(Kosovo-online)

Коментари (2)

krle

26.03.2020. 07:37

ako ne priznajete lažnu državu zašto ste u njihovom parlamentu? Vi ste prevaranti

Safet

26.03.2020. 17:27

Pogresio je Simic trebo da rekne da SRPSKA LISTA da su suzdrzani sada Taxi ce proglasiti vanredno Sta je I poslati vojsku na sever