ДВЕ главне политичке фигуре у Приштини - Хашим Тачи и Аљбин Курти, председник и премијер привремених покрајинских институција, добили су опомену из међународне заједнице јер су међустраначку борбу пренели и на терен борбе против короне.

Амбасадори Квинте - Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД у Приштини, наиме, позвали су политичке и институционалне лидере да одустану од политичких препуцавања и да се фокусирају на борбу против вируса корона:

- Тражимо од њих да одржавају и обезбеде интегритет и функционалност владе Косова и институција у овом критичном тренутку. Да се борба против ковида-19 стави пред политику.

И из ЕУ су послали јасну поруку Приштини, а поводом последњих политичких превирања:

- У овом тешком и изазовном времену народ Косова има потребе за јасним упутствима и уверавањима да ће бити предузете све мере да би се ублажили ефекти пандемије. Није време за политичке или институционалне антагонизме, већ за политичко јединство.

НАСТАВАК ДИЈАЛОГА БЕЗ АМЕРИКЕ ДИЈАЛОГ Београда и Приштине требало би да се води уз посредовање Европске уније, а без учешћа САД, наводно су се сагласили немачка канцеларка Ангела Меркел и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, пренео је један приштински лист. По њиховим информацијама, Меркелова и Курти су у понедељак током разговора телефоном о пандемији и наставку дијалога са Београдом, закључили да дијалог треба да остане под окриљем ЕУ у тренутку када "администрација Доналда Трампа отворено заговара идеју о размени територија".

После Тачијеве одлуке да се уведе ванредно стање због вируса, коју није прихватио Курти, влада је донела мере о ограничавању слободе кретања грађана, а што је према мишљењу Тачија - неуставно, јер није уведено ванредно стање.

Због тога се Тачи обратио Уставном суду, са захтевом да се протумачи питање усклађености одлуке владе и устава, а од Куртија је затражио да одмах поништи забрану кретања грађана, којом је, како каже, створио панику, страх и неизвесност.

Забрана кретања од 10 до 16 часова током дана и од 20 часова увече до шест ујутру, односи се на грађане и приватна возила, и не важи за медицинске раднике, као и оне који су везани за производњу, снабдевање и активности у вези са пандемијом.

Иако Тачи поручује грађанима да не морају да се придржавају владиних мера и да их нико због тога не може казнити, из косовске полиције истичу да проверавају да ли грађани поштују прописане забране.

Иначе, Национални институт за јавно здравље Kосова саопштио је да је на Kосову досад тестирано 690 сумњивих узорака, од којих је код 61 особе потврђено присуство вируса, док је мушкарац (82) из општине Подујево преминуо.