Приштина - Одлуке Владе тзв. Косова донете на електронској седници о ограничавању слободе кретања грађана, према мишљењу косовског председника Хашима тачија су неуставне јер није уведено ванредно стање. Због тога ће се, како је најавио на данашњој конференцији за новинаре, Тачи обратити Уставном суду за тумачење одлуке косовске владе да ограничи слободу кретања без увођења ванредног стања.

-Као председник одлучио сам да се обратим Уставном суду са захтевом да се протумачи питање усклађености одлуке у вези са ограничавањем права и уставом заштићене слободе-рекао је Тачи на данашњој конференцији за новинаре коментаришући одлуку косовске владе да се од данас ограничи кретање људи на Косову као меру заштите од коронавируса. Том мером кретање се ограничава од 10 до 16 часова током дана и од 20 увече до 06 изјутра. Забрана кретања која се односи на грађане али и на приватна возила, не важи за возила и медицинске раднике, као и раднике везане за производњу односно снабдевање и активности у вези са пандемијом.


И док Тачи истиче да грађани не морају да се придржавају односно да поштују поменуте одлуке владе из косовске полиције истичу да проверавају да ли се грађани придржавају мера које је донела влада напомињући да се полиција не меша у политичке одлуке.

Иначе, најновијом одлуком косовске Владе донете на електронској седници у понедељак увече забрањује се кретање возила и грађана и то од данас а кретање изван поменутог полицијског часа дозвољено је уз одстојање од два метра. Забрањени су скупови како у јавним тако и приватним срединама, било отвореног или затвореног типа – осим када је то неопходно за обављање задатака за спречавање и борбу против пандемије и где је такође, изводљиво растојање два метра. У случају смрти, према одлуци Владе сахрани могу присуствовати само блиски чланови породице покојника и лица која обављају погребну услугу.


Иначе, овом одлуком је омогућена слобода кретања везана за здравствене услуге као и слобода превоза робе и услуга за осигурање рада ланца снабдевања.НОВИХ 26 СЛУЧАЈЕВА


Национални институт за јавно здравље Kосова саопштио је синоћ да је на Kосову потврђено 26 нових случајева заразе вирусом корона.


-У лабораторији за молекуларну микробиологију у Институту узето је сто узорака за анализу на вирус корона особа које су биле у блиском контакту са потврђеним случајевима а који су били у самоизолацији. Од ових узорака њих 26 је било позитивно- наводи се у саопштењу и додаје да је готово свих 26 потврђених нових случајева заразе особе које су биле у контакту са зараженим особама.Иначе, до јуче је на Kосову укупно тестирано 690 сумњивих узорака на коронавирус од којих је код 61 особе потврђено присуство вируса док је мушкарац (82) из општине Подујево преминуо.