Куртија смењују у парку: Парламент у Приштини ће седницу можда одржати на отвореном

Д. Р. Ђ.

уторак, 24. 03. 2020. у 07:29

Куртија смењују у парку: Парламент у Приштини ће седницу можда одржати на отвореном

AP Photo

Одржавање седнице скупштине у Приштини под знаком питања због вируса корона
ПРЕДЛОГ за смену Аљбина Куртија са места премијера привремених институција у Приштини, требало би да се у наредним данима нађе пред посланицима, али је за одржавање седнице препрека захтев Националног института за јавно здравље да се због вируса корона између грађана одржава раздаљина до два метра. Поштовање те препоруке, наиме, није могуће спровести у дело у сали парламента у којој седи 120 посланика, плус скупштински службеници.

Због тога су се појавили чак и предлози да се седница одржи на отвореном?!
Иницијатива за смену Куртија потекла је од ДСК Исе Мустафе, а подржале су је и посланици из партија Рамуша Харадинаја и Беџета Пацолија. Куртијево "Самоопредељење", коме би одговарало да до седнице не дође, најавило је да ће од института за јавно здравље затражити процену ситуације.

Ако би дошло до гласања, за смену премијера потребан је најмање 61 глас, после чега би Хашим Тачи као председник привремених институција мандат за састављање нове владе могао да да Иси Мустафи, чија је странка била другопласирана на изборима.

Што се тиче Специјалног тужилаштва за злочине бивше ОВК почињене на КиМ током 1998. и 1999. године, његов рад се неће прекидати из предострожности због вируса корона иако је било таквих спекулација.

ДИЈАЛОГ ДО РЕШЕЊА

НЕМАЧКИ амбасадор у Приштини Кристијан Хелд оценио је да ће специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, који треба да ступи на дужност 1. априла, водити "избалансиран и садржајан дијалог" и довести до "свеобухватног и правно обавезујућег решења између Косова и Србије".

Коментари (4)

Kurti Mashtrim

24.03.2020. 09:33

Ma polako o smeni,prvo da Kurti razgovara sa Merkelovom.Sve zavisi koja uputstva ce da dobije,jer Nemci podrzavaju Kurtija i takse.

Kosovski klovn

24.03.2020. 17:03

Pustite Kurtu sto dana da vlada Kosovom, oda će šiptari sami tražiti da se vrate u sastav matične države Srbije.