ОВА ситуација открила је оно што се годинама стављало под тепих - ЕУ није спасилац већ зона удружене одговорности. Свако има свој удео одговорности и права. Србија је показала својом одговорном економском политиком председника Вучића и Владе, улагањем у здравство и важне државне системе да смо одговорни и функционални. Већ сам тражила од ЕУ комесара за проширење Оливера Вархељија пренамену неутрошених ИПА средстава за борбу против короне. Учествујемо и у механизму цивилне заштите ЕУ, па ћемо и одатле тражити све што можемо. У сваком случају, само заједнички, и ЕУ и кандидати и потенцијални кандидати, можемо да се супротставимо пандемији - каже, за "Новости",
министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Она указује да су сада свима осећања пренаглашена, јер ситуација у којој је глобално угрожено здравље људи доноси повећању осетљивост:

- Није тренутак никога нападати, јер смо сви суочени са истим изазовима. ЕУ није апстрактна творевина, њу чине државе чланице, и неки од оснивача ЕУ су највише погођени пандемијом, као на пример Италија, Француска, Немачка... Све одлуке у ЕУ се доносе консензусом, то многи заборављају. Наравно да су све европске владе забринуте превасходно за здравље својих грађана, као и ми за наше и не треба сада европском континенту међусобних оптужби, већ здружених снага и капацитета.