ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да је потпуно сагласан са изјавом Аљбина Куртија да ништа донесено под притиском не вреди, али подсећа тзв. косовског премијера да још мање вреди све што је резултат директне силе, као што је било у случају отимања Косова Србији агресијом НАТО.

Курти је у тексту за Франкфуртер алгемајне цајтунг рекао да потпис испод нечега или сагласност на нешто што је добијено претњама или присилом не може да важи и нема валидност, легитимност, а Вучић додаје: “Једино у томе се слажем са Куртијем”.

Прочитајте још - Аљбин Курти наставио да провоцира: Наклон Јашарију на старту мандата

Он је рекао да ће ту изјаву Куретија да понавља свуда, јер, како је објаснио, она подразумева да исто тако, још мање, вреди све што је добијено силом:

Курти мора да води рачуна да све што је силом постигнуто, и агресијом против Србије, страшном агресијом 19 земаља против Србије, што је више од претње и директно је присила, мора да има још јаснији отклон, него према нечијим изјавама и нечему што не представља присилу…”, рекао је председник Вучић.

Разговори са Ангелом Меркел неће бити лаки

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је његова посета Берлину и сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел од највечег значаја за Србију, али ти разговори, истакао је, нети лаки.

"Сваки пут у Берлин је од највечег значаја и сваки разговор у Берлину за Србију је најзначајнији", нагласио је Вучић и подсетио да трговинска размена Србије са Немачком чини 13 одсто укупне српске размене.

Нагласио је, међутим, да Берлин има у свему супротан став када је реч о питању КиМ.

"Имамо добре и коректне односе, али разговори са Меркеловом по питању КиМ неће бити лаки", казао је Вучић одговарајући на питање шта очекује од посете Берлина.

Казао је да је спреман да чује њене ставове и предлоге по питању КиМ и подсетио да он поштује немачку канцеларку и да цени њен рад.

Волео бих да Н1 више пута емитује "Владаоца" током кампање

Председник Србије изјавио је данас данас да би волео да Н1 још неколико пута емитује филм Владалац током предизборне кампање, пошто тај филм из два дела види, како истиче, као бесплатну рекламу.

"Ако могу да не платим да ми поновним емитовањем током кампање направе бесплатну рекламу и да људи виде како изгледа када вас неколи толико мрзи, а да не уме ништа да аргументује било чиме, већ је кључни аргумент да сам негативно рођен, болестан, зао и луд. . . ", рекао је Вучић.

На питање новинара како коментарише то што је ЕУ уплатила несто мање од 94. 000 евра на рачун фирме за потребе продукције филма Владалац, рекао је јос да је сваки девизни прилив добар за Србију и замолио ЕУ да још таквог новца уплаћују Србији.

"Сваки новац који они уплате било коме у нашој земљи је добар, јер је то девизни прилив и радујем се што су Лекић и сви други добили тај новац од ЕУ. То је за мене позитивна вест. Ццеститам људима из ЕУ и молим их да ЕУ више таквог новца уплаћује, не питам за које потребе, нити ме то интересује", рекао је Вучић.

Србија сувише озбиљна земља, пребродиће кризе и мигранте

Србија може да затвори границе, не све, али из правца из које евентуално долазе мигранти, готово херметички и припрема се за то, изјавио је председник Александар Вучић.

"Припремамо се за то да кроз техничке мере И кроз ангажман војске И полиције, реагујемо на сваки начин. Не можемо све наше границе да затворимо, али из праваца из којег долазе мигранти, у зависности од терена, како то одлуче надлежни органи, до војске И полиције, то можемо да урадимо готово херметички", рекао је председник Вучић новинарима на Фрушкој Гори.

Поручио је грађанима да не треба да брину о томе, а уколико безбедност на било који начин буде угрожена, спремни смо, каже, да је пребродимо.

"Србија је озбиљна држава, која на озбиљан начин функционише и спремна је да преброди највеће кризе. Успели смо да излечимо српску економију од оних који су пљачкали држву И уништавали је на сваки начин, довели је И до банкротства, да бисмо данас имали оваквих дивних места као што је ово И многа друга", рекао је Вучић.

Све то је било најтеже, каже, а све друго ћемо лакше да савладимо.

"Сувише је Србија озбиљна земља да не би могла да изађе на крај са мигрантском кризом", поручио је председник.

Најбоље да ме ставе у изолацију до 26. априла

Најбоље би било за неке да будем стављен у изолацију до 26. априла, рекао је председник Александар Вучић, поводом чињенице који су се медији, па и политичари обрадовали томе што је објављено да су најмање две особе, које су присуствовале недавном скупу АИПАЦ, позитивне на корона вирус.

"Јуче је један политичар рекао - хајде да одложимо изборе. А, онда, 'ако би могло Вучић да умре...", Али, то не смеју, јер није пристојно да се каже, али би решило проблем. Или, ако би могли Вучића да стрпамо у карантин, бар до 26. априла и то би нам решило проблем"..., приметио је Вучић одговарајући на питања новинара на Фрушкој Гори.

Он је додао да, према истраживања јавног мњења, која је добио, његовим политичким противницима ни то не би донело добре резултате, што је заправо прави разлог њихових предлога да се избори одложе.

"Не вреди, људи, неће вас народ...", рекао је Вучић.

Он је пренео новинарима да су данас они који су имали и 20 одсто, па пали на 13-14 процената, сада "сви заједно немају 8 одсто".

"Неће људи претње да слушају, већ хоће план и програм", констатовао је Вучић.

Како је рекао, изненадио се када је видео како неки други напредују, што му показује да ће бити интересантна утакмица.

Он сам ће, понавља, да се бори врло озбиљно за земљу, те да озбиљно схвата и претњу корона вирусом.

"Али, у политичке игранке, неозбиљне и неодговорне, не могу да улазим. А, што се тиче нечијих жеља да неко страда или да неко буде болестан... то много више говори о тим људима, него о мени", закључио је Вучић.

Иначе, лидер Двери Бошко Обрадовић запитао је да ли ће власт забранити предизборне скупове, а и скупове опозиције која бојкотује изборе, због појаве првог случаја коронавируса у Србији.