Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Белој кући са Хашимом Тачијем, уз учешће америчких званичника Ричарда Гренела и Роберта О"Брајана. После тога се обратио јавности.

- После идем на билатерални састанак са Робертом О' Брајаном који је саветник за националну безбедност председника Трампа, дакле веома важан човек. Са њихове стране су били Тачи и Чолаку, са моје стране Јовић и ја. Чекамо укидање такси да бисмо могли да наставимо са дијалогом и разговарамо о суштинским стварима - каже Вучић.

Како је Вучић рекао, он је данас најавио да ће у наредним данима доћи до нових повлачења признања такозване државе Косово.

- Колико сутра, прекосутра видећете нова повлачења признанај. Ја сам рекао да ми немамо такав договор, онда сам слушао са друге стране како је то важно - навео је Вучић

Како је Вучић рекао све време је тражио од Албанаца само једну ствар:

- То сам и у Бриселу пет стотина пута поновио. Људи, ви немојте да се кандидујете за све могуће међународне организације и институције. Немојте да нас терате да ангажујемо све могуће своје капацитете. Дајте да док разговарамо ви не идете на додатна признања и пре свега на на додатна кандидовања у Интерполу, УНЕСКО, у све друге међународне институције. Да се договоримо око тога и ми ћемо да станемо, макар привремено - нагласио је Вучић.

Према речима председника Вучића Албанци то никада нису хтели јер они никада нису желели договор, док Србија, како каже Вучић, без таквог договора на то не може да пристане.

На питање о односима Србије и САД у односу на претходну посету Америци, председник Вучић рекао је да је задовољан ангажовањем и трудом Србије.

- Да ли сам задовољан нашим трудом и ангажманом - јесам. Било је много важно на ИПАЦ-у. Тед Круз, кога знате као једног од најснажнијих и најважнијих сенатора у Америци из Тексаса, републиканцем, приметио је оно што сам јуче говорио на ИПАЦ-у - нагласио је Вучић.

Како је Вучић рекао данас је требало да се одржи састанак са Мајклом Пенсом, али се он није догодио због обавеза америчког потпредседнком које се тичу коронавируса која погађа економију САД.

- Све који одлучују о нама, од Мајка Помпеа, Роберта О' Брајана, Гренела, све смо видели и разговарлаи о томе. Мислим да ти људи не желе да од мале Србије праве себи било каквог, па макар и малог непријатеља. Они желе са Србијом да сарађују, и наше је да то искористимо - рекао је Вучић.

Председник Вучић је додао да је посебно задовољан што је имао прилику да види већи интерес САД за инвестирање у Србију и регион.

- Посета развојно-финансијској корпорацији коју је поставио Трамп, а коју су оба дома конгреса изабрала, прихватила, дали им двоструку већину. По први пут стављање Западног Балкана показује да су заинтересовнаи да улажу у нашу земљу. По том питнају сам пун оптимизма, по питању даљег економског развоја наших односа - указао је Вучић.

Председник је указао на то са САД Србију данас гледа другачијим очима него што је то био случај пре неколико година и деценија.

- Ми морамо да разумемо које је наше место у свету, да знамо колико смо, колика нам је снага економије и да добро поставимо наше циљеве, да се не залећемо као што смо се раније залетали, да не правимо велике грешке као што смо то раније чинили, да чувамо децу, да бринемо о својој отаџбини и да бринемо о будућности. Без пријатељског односа Америке према Србији, без тога д аимамо Америку на страни будућности Србије, плаши се да то није могуће - закључио је предсендик Вучић.