КРАЉЕВО – Дивим се нашем народу који живи у Црној Гори. Толико љубави према Србији, према Српској православној цркви, према нашим светињама, треба да буде пример за сваког Србина. Црна Гора није више само Црна Гора, она је наша Света гора! Желимо да будемо пријатељи са свима, никоме не претимо, али сви морају да знају да имамо уставно право да заштитимо све Србе где год они живели. Никада у историји се нису сукобили Срби и Црногорци, а сада испада да су њима већи пријатељи они који су нам били заједнички непријатељи. Признали су Косово и пљунули на своју историју.


Ово је у недељу, на свечаности у старој хали спортова поводом обележавања 30 година од оснивања Социјалистичке партије Србије, својим члановима и симпатизерима у Краљеву поручио Ивица Дачић, председник СПС.


- Никада се не смемо одрећи нашег Косова. Ова вода која тече кроз Краљево, града у којем данас живи више десетина хиљада протераних са Космета, долази управо са Косова и нека нас то опомиње да нема Србије без косовске идеје. Та идеја није само територија, већ и наше окупљање, наш настанак, наша праисторија, духовност и традиција – нагласио је Дачић.


- Сви који хоће да граде независну државу Косово на српским гробовима лоше ће проћи у историји. Јесмо за дијалог, али заједнио са председником Вучићем одупрећемо се сваком притиску. На ултиматуме и уцене сигурно нећемо пристати.Прочитајте још: СПС обележава 30 година: Социјалисти славе јубилеј (ФОТО)


Осим лидера странке, скупу социјалиста у граду на Ибру присуствовали су и чланови најужег руководства СПС Бранко Ружић, Ђорђе Милићевић, Жарко Обрадовић, Новица Тончев, Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије која је коалициони партнер СПС већ пуних 12 година, као и бројни гости.


ДАЧИЋ: СПС ЗА РАЗВИЈЕНУ И СОЦИЈАЛНО-ПРАВЕДНУ СРБИЈУ

Социјалистичка партија Србије (СПС) облежила је данас у Краљеву 30 година постојања скупом у Хали спортова са којег је лидер социјалиста Ивица Дачић поручио да СПС треба и даље да остане храбра, да ради у интересу државе и да води рачуна о принципима једнакости.

"Наравно да морамо да створимо развијену Србију, али и социјалноправедну Србију. Зато сам поносан на све што смо урадили у протеклих осам година са Српском напредном странком (СНС), али морамо да гледамо и шта ћемо у наредних 30 година и шта ћемо оставити онима који дођу иза нас", рекао је Дачић.

Том приликом је подсетио да је СПС за 30 година прошао кроз разне проблеме и да никада није било лако.

"Сви знамо да је СПС настала 1990. као наследница Комунистичке партије, која је настала 1919. године и Социјал-демократске странке из 1903. године. Данас странке не могу да један посланички мандат дочекају јединствено, а ми смо опстали 30, па и више од 100 година", рекао је лидер СПС.За то време, како каже, чланови поменутих странака трпели су диктатуре, убијања својих људи за време 1. и 2. светског рата, бомбардовање Србије и, како је навео, "на крају крајева ''убијање'' предсеника Слободана Милошевића".

Зато је, како је истакао, важно да се из прошлости извуче оно што је битно и да се гледа у будућност.

"Морамо да се оспособимо и да следеће рођендане од 40. или 50 година дочекамо заједно - јаки, још јачи, на радост грађана Србије", навео је Дачић, а краљевчаким социјалистима поручио да имају задатак да остваре још бољи резултат него на прошлим изборима.

Истакао је да Србија никада не сме да се одрекне права на "нашу свету земљу - Косова и Метохије".

"Вода која тече кроз Краљево долази са КиМ и нека нас то опомене да нема историје Србије без косовске идеје. То није идеја везана само за територију, већ и за наше окупљање, историју, тамо је био први спрски главни град, тамо и јесте седиште Српске православне цркве, а сваки комад земље на КиМ је заливен спрском крвљу", навео је Дачић.
Сматра да ће, сви они који хоће да граде на нечијим гробовима, лоше проћи у историји.

"Ми јесмо за дијалог, компромис, али у име СПС и Јединствене Србије могу да кажем да ћемо се, заједно са Вучићем, одупрети сваком притску, јер на ултиматуме и уцене сигурно нећемо пристајати".

Освнуо се и на политику СПС, истичући да та партија има два стуба - патриотски и социјално-праведни.

"Патриотски значи - све за Србију, а Србију нећемо дати низашта. Зато што сматрамо и не прихватамо мишљење које су неки вековима покушавали да створе у нашем народу - да бити ''европејац'' значи бити анти Србин. Европа је заснована на одбрани националног суверенитета и интереса сваког европског народа, а тако ће бити и са српским народом - у Европу само ако нас Европа поштује", навео је лидер социјалиста.

Ових дана, како је рекао диви се нашем народу који живи у Црној Гори.

Толико љубави, према Србији и СПЦ и спрским светињама треба да буде пример за сваког Србина у Србији, истакао је Дачић и поручио да "Србија никоме не прети, али сви морају да знају да има уставну обавезу да заштити све Србе где год они живели".