Министар спољних послова Ивица Дачић оцењује да је најава косовског премијера Аљбина Куртија за делимично укидање таксе на робу из Србије само маневарска игра у оквиру Куртијеве политике.

Дачић је у изјави за Прва ТВ рекао да се суштина Куртијеве политике види у његовој канцеларији где стоји албанска, а не косовска застава, и поновио речи председника Александра Вучића да је ово још једна манипулација која долази из Приштине.

"Гренел је рекао да таксе треба да буду у потпуности укинуте. Ово су маневарске игре да се што више замагли суштина Куртијеве политике, а суштина његове политике се види у његовој канцеларији где је застава Албаније и где нема заставу Косова", наглашава Дачић.

Каже да је нелогично да се од Србије тражи обустављање кампање против признања једностране независности Косова и то у тренутку када су се министри спољних послова такозваног Косова и Албаније на недавно одржаном министарском састанку у Солуну договорили да на следећој заједничкој седници владе Албаније и Косова потпишу споразум о заједничком лобирању за признање независности Приштине.

"Они ће све то да раде, а Србији да буде забрањено, мислим да је то нелогично", истиче Дачић.

Подсећа да су таксе једностране акт Приштине и да треба да буду укинуте без икакве услове за Србију, јер ми нећемо то прихватити.

Каже да се Србија никада није обавезала да Косово буде исто што и она и наглашава да нико у свету од међународних организација не признаје Косово.

"Сада у Солуну, када је био први министарски састанак спољних послова из региона и био је присутан и нови министар спољних послова Гљаук Коњуфца, који је између осталог рекао да се они противе томе што се Косово обележава са звездицом, а ја сам му на то поставио питање да ли мисле да историја почиње од њих", навео је Дачић и додао да прво мора Приштина да се изјасни да ли прихвата све договоре које су до сада постигнути или не.

Подсећа да нико то не признаје у свету када је реч о међународним организацијама, укључујући и ЕУ.

"ЕУ је постигла договор са Приштином и Београдом да се Косово обележава на начин са звездицом и фуснотом и тако је у свим документима ЕУ. Значи, ако они не желе тако, нека се изјасне да не прихватају. Нека се изјасне да не прихватају Бриселски споразум. Шта то сада значи - ми смо до сада договарали и све договорено сада ћемо бацити у воду", навео је Дачић.

Каже да приштинске власти ођедном траже реципроцитет, а да нико не може да утврди о чему се ради.

"Знате о чему се ради, они хоће да буду третирани као држава. То апсолутно није предмет нашег разговора зато што су ови разговори и дијалог који се водио свих ових година били статусно неутрални. Курти треба да престане да глуми Алису у земљи чуда, већ да се изјасни хоће ли да се бави одговорном политиком или неће", истицће Дачић.

Он је подсетио и да се недавној косовски председник Хашим Тачи на друштвеним мрежама захвалио америчком конгресмену Елиоту Енгелу због подршке у признању косовске независности од стране Јамајке.

Дачић је нагласио да је на крају испало да је реч о лажним вестима, али је и упозорио да "где има дима, има и ватре".