Приоритет за Европску комисију је да Западни Балкан буде што је могуће ближе и да постане део Европске уније, изјавио је данас комесар ЕУ за проширење Оливер Вархеји на састанку министара иностраних послова држава Вишеградске групе и Западног Балкана.

Западни Балкан није само у нашем суседству, он је у срцу Европе, рекао је он и додао да је Западни Балкан окружен чланицама Европске уније, тако да је геостратешки интеререс ЕУ да овај регион постане део Европске уније.

"Из тог разлога смо од првог дана радили на томе да ово питање вратимо за сто и покушамо да поправимо ствари и учинимо процес динамичнијим за регион, а као што сте видели из првог предлога, имамо чврсту, на заслугама засновану, европску перспективу обезбеђену за Западни Балкан", рекао је Вархеји.

Он је додао да је ЕК осмислила свој рад на основу "три снаге", а као прву истакао је методологију која, како је објаснио, значи својеврсну листу принципа на основу којих процес треба да се спроводи, а ти принципи не треба да важе само за Западни Балкан већ важе и за земље чланице ЕУ и европску јавност.

Први принцип је кредибилитет што значи "ако они испуне услове и ми треба да испунимо обећања", то значи да све реформе које су потребне да би се постала земља чланица ЕУ мораје да се спроведу, рекао је Вархеји.

"То, такође, значи за нас да када сазнамо да су реформе учињене ми морамо да урадимо свој део, да учинимо да дође до проширења", истакао је он.

Поред тога, ми желимо да учинимо процес динамичнијим тиме што ћемо га учинити више политичким, казао је комесар ЕУ за проширење.

"То такође значи да уведемо Западни Балкан више у наше полтичке процесе, да им покажемо унутрашњу страну доношења политичких одлука, да знају боље шта се од њих очекује и да осећају да су део еволуције европске политике", навео је он.

Онда, указао је, постоји динамичност као принцип. .

"Желимо да овај процес буде диманичнији, што значи да ако постоји испуњење услова морамо да, с наше стране, брже напредујемо. Зато смо дизајнирали систем, групишући сва питања која припадају истој групи, да се о њима заједно преговара", навео је Вархеји.

Ту је и, нагласио је, предвидивост што, како је навео, значи да свако треба да зна шта се тражи, како земље које желе да се придруже ЕУ, тако и саме чланице Уније.

"Сви треба да будемо у стању да кажемо када је оно што је тражено завршено и треба објективно да гледамо на процес, због тога треба даље да елаборирамо критеријуме и ставимо јасно до знања ако нема резултата нема ни деловања са наше стране", истакао је Вархеји.

Као другу "снагу", навео је отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

"Зато смо осмислили нову методологију. Зато смо разговарали о овим питањима да отпочнемо преговоре о приступању и договорили да ћемо , надам се, у наредним недељама почети преговоре са Северном и Албанијом", рекао је Вархеји.

Вархеји је рекао да би извештај Европске комисије требало да буде објављен следеће недеље, оценивши да је постигнут озбиљан напредак у обе земље.

"Ја сам врло охрабрен чињеницом да су се ове две државе одлучиле да убрзају (своје реформе), уместо да их суспендују после негативних порука у октобру", истакао је он.

Он је дода да се нада ће овим извештајем уверити државе чланице у то да су ове две државе спремне за отварање преговора и да би и ЕУ требало да буде спремна на то.

Као трећи елемент политичког пројекта навео је предстојећи самит у Загребу, рекавши да се сложио са министром спољних послова Хрватске, која је председавајући Савета ЕУ, да треба да се стави на сто смислен економски развој и инвестициони план за регион, "да доведемо регион много брже, много ближе Европи, да им помогнемо да развију много снажнију и отпорнију економију и да донесемо послове региону".

"То је план за цео регион, не само за земље које преговарају, већ за свих шест земаља јер желимо да изградимо снажан, отпоран, европски Западни Балкан", поручио је Верхеји.