Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи састао се данас у Вашингтону са америчким државним секретаром Мајком Помпеом с којим је, како се наводи у саопштењу објављеном на његовомсајту, разговарао о дијалогу Београда и Приштине.

"Коначни мировни споразум између Косова и Србије значиће мир за читаву југоисточну Европу, окретање према будућности, као и развој и просперитет", наводи се у саопштењу да је Тачи рекао током разговора са Помпеом.

Како се додаје, Тачи је рекао да ће Приштина наставити да координира "сваки свој корак" са САД.

Он је, такође, пренео Помпеу "дубоку захвалност народа и косовских институција због константне подршке САД током последњих деценија".

Тачи је претходно, како се наводи у одвојеном саопштењу објављеном на његовом сајту, разговарао са замеником америчког министра одбране Дејвидом Норквистом.

Норквист је, додаје се, оценио да је витално за безбедност у југоисточној Европи да Косово што пре "постане чланица НАТО-а".

Тачи је рекао да је задовољан подршком САД оснивању војске Косова и затражио да се сарадња повећа још више.

"Косово има своју професионлану војску, по НАТО стандардима, која је спремна да буде обухваћена у хуманитарним и мировним мисијама у свету, раме уз раме са САД", рекао је Тачи, саопштено је из његовог кабинета.