Председник Вучић: Питање је тренутка када ће од нас тражити де факто или де јуре признавање Косова

Танјуг

26. 02. 2020. у 17:13

Председник Вучић: Питање је тренутка када ће од нас тражити де факто или де јуре признавање Косова

Фото Танјуг/ Д. Кујунџић

Просечна плата у марту износиће 515 евра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић
Просечна плата у марту износиће 515 евра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је за О2 тв рекао да ће Србија бити водећа земља по висини плата на Западном Балкану, као и да ће у првом кварталу 2020. имати највећи раст у Европи.

У децембру је, каже, просечна плата износила 510 евра, док је пре неколико година била 340 евра.

Упитан да ли очекује да Драган Шутановац сада гласа на изборима за СНС, пошто је најавио да ће то урадити када плата буде прешла 500 евра, Вучић је рекао да то треба да питају Шутановца, али, да се буде поштем, и он сам је рекао, подсећа, да ће се то догодити за две или три године, а прошле су четири.

Шутановац је, примећује, коректнији од многих других.

Вучић истиче да ће у се марту видети права слика по питању раста плата, с обзиром да ће се урачунати и раст минималне зараде од око 11 одсто за око 350.000 људи.

Казао је да смо били иза и Албаније и БиХ, као Црне Горе, док смо сада испред свих тих земаља по висини просечних плата.

Додао је наша методологија за утврђивање висине плата усклађена са Евростатом, као и да је нешто конзервативнија од методологије коју користе друге земље у региону.

ТРАЖИЋЕ ОД НАС ДЕ ФАКТО ИЛИ ДЕ ЈУРЕ ПРИЗНАВАЊЕ КОСОВА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да после укидања такси очекује страховите притиске на Србију и да је питање тренутка када ће се од Србије тражити да де факто или де јуре призна Косово, са циљем да га убаце у УН.

"Њихов циљ је да убаце Косово у Уједињене нације и то је суштина свега. То треба да очекујемо, питање је тренутка кад ће се то догодити, да ли за три месеца, шест месеци, годину дана, то ће се десити", рекао је Вучић за телевизију О2.

На питање о замени такси реципроцитетом, Вучић је казао да прво треба сачекати и видети какву ће Приштина одлуку по питању такси донети и да ли ће захтевати реципроцитет, али да нема сумње да ће уследити притисак на Србију.

На питање шта би подразумевао Ахтисаријев план плус плус и да ли ће питати народ шта мисли о томе, председник каже да ће се народ свакако питати, али да ће пре тога и он рећи шта мисли о томе.

"Даће они и више (од Ахтисаријевог плана), али ће тражити де факто или де јуро признавање Косова од Србије. Циљ је да убаце Косово у УН", казао је Вучић да је то оно што можемо да очекујемо у наредном периоду.

Вучић додаје да је само питање тренутка када ће то тражити од Србије, да ли за три или шест месеци или за годину дана, али да ће се то свакако догодити и да ће онда бити страховити притисци на нашу земљу кад дође такав захтев - "нешто што не можете да прихватите, а са друге стране, не смете да одбијете", објаснио је Вучић.

Додао је да је то већ доживео, када су од српске стране тражили да у Бриселском споразуму стоји да Београд прихвати улазак Косова у УН и да регионална полиција на северу броји 30 одсто Срба и 70 одсто Албанаца.

"Само смо ја, Вулин и Ђурић били против тога, прихватили су готово сви други званичници. На крају сам ја то одбио и само зато Косово данас није део УН. Сви остали су хтели, а не могу да им замерим, јер знам какав је био страшан притисак тих дана и ноћи и какве су претње биле упућиване", рекао је Вучић.

Каже да је и тада јасно рекао да нема ценкања и да неће бити споразума ако се не избрише члан о УН и измени део споразума о регионалној полицији.

"Знам шта нам следи, сувише сам искусан, сувише сам преживео да не бих знао шта долази. Увек се највисе плашим добрих и лепих речи, јер знам шта после тога иде", рекао је Вучић.

НЕК' НЕ ДОБИЈЕМ НИЈЕДАН ГЛАС, НЕЋУ ПРОМОВИСАТИ НЕРАД

Председник Александар Вучић рекао је данас да је изненађен да је у оквиру државних институција наручено истраживање о ставовима грађана према могућности забране рада недељом, не само зато што то кошта, него и што не може да верује да се промовисе нерад у ситуацији у којој је напредак остварен управо напорним радом.

„Нека не добијем ниједан глас на изборима - нећу да се додворавам нерадом. Све што смо постигли, постигли смо тешким радом", истакао је Вучић за О2 ТВ и подсетио да су тако изграђени путеви, пруге, Београд на води расте, а све то се подиже парама, а оне, истиче, не падају с неба.
„Што нас терате да не радимо, када радом престижемо све", подвукао је он.
Рекао је да се у свим земљама забрана рада недељом показала лошом и додао да не зна ко је тражио истраживање.

“Стигло ми је данас питање ''је л'' знаш нешто о истраживању да се недељом не ради''?", рекао је Вучић и додао да мора да се распита ко стоји иза те идеје и ко ће да плати 50.000 евра за истраживање чија је идеја да се недељом не ради.
"То је неко од мојих, али не знам ко", приметио је.

ОЧЕКУЈЕМ ПРИСТОЈНУ ИЗЛАЗНОСТ

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић рекао је да на предстојећим изборима очекује пристојну излазност, а од својих страначких колега - да победе убедљиво.

"Као председник Србије волео бих да су неки људи из опозиције озбиљнији и да не угрожавају темељне принципе постојања земље. Као лидер странке, немам проблем с њима. Бог да их поживи на местима председника странака још дуги низ година, јер то значи да неће бити пробелма за опстанак и функционисање СНС”, казао је Вучић за О2 тв на опаску новинара да многи кажу да има опозицију какву само може да пожели.

Ипак, истиче, волео би да је опозиција озбиљнија, јер је важнија држава од странке.
Казао је да нико од њих неће да каже „ови су вреднији“, већ увек да су криви медији или неко трећи, само не они.

„То ми довољно говори колико не могу да буду критични И сагледају ствари какве јесу”, рекао је он.

Вучић је истакао да ће на изборима учествовати странке које ће СНС-у дирекно узимати гласове.

“То ме брине И на то указујем. Зато наши људи морају да раде више него икада », поручио је странчким колегама.

Говорећи о изборима рекао је да очекује пристојну излазност, указујући да су у бирачком списку и људи с правом гласа који бораве у иностранству.

Што се бојкота тиче каже, ако изађе на изборе миллион или миллион и по, то ће бити успех бојкота.

Међутим, он у успех бојкота не верује.

„Причао је и Зеленовић пре две недеље да неће на изборе, а сада хоће. Како у Шапцу и неким другим општинама постоје услови за излазак, а у другима не? Сваком човеку је то толико јасно да не желим да то коментаришем даље“, казао је он.

Указао је да ће на локалне изборе изаћи бошњачке, албанске и српске странке које ће желети да се дограбе колача власти или желети да нешто направе у локалу, а када се изађе на локалне изборе, који су у истом дану када и национални, не постоји право да се баци национални листић.

„Молио бих људе из СНС да ми не долазе и кажу ''победили смо бојкот''. Желим да победите убедљиво оне који изађу на изборе, пошто ниједан наш човек неће да гласа за оне који су за бојкот, због свега што су нашој земљи приредили. Они су за нас мотивишући фактор. Нећу да дозволим да забораве на стварне противнике који имају мање одговорности, мање поштења, које нико не дира, који су остављени по страни. За њих је могуће да ће рећи људи ''види колико причају лсосе о Вучићу'', хајде да гласам за неке сличне", објаснио је он.

Рекао је да страначки функционери треба да укажу на то да је СНС та која гура реформе, може да испуни циљеве програма 2025., да прикажу колико је Србиа напредовала, као и које амбициозне планове има.

„Људи неће да гласају за прошлост, већ за оно што је извесно и што могу да ураде у будућности », уверен је.

Упитан за СПС, рекао је да није чуо за њихову одлуку да треба да фаворизују победника након избора, али и да добро зна да ће се, ако СНС не буде добила 50 одсто и плус 1 у скупштини, сви у једном дану ујединити и формирати техничку владу против напредњака.
Подсетио је на 2008. када је, како то кажу, Драган Ђилас победио у Београду, а није победио, истиче, већ су социјалисти прешли на његову страну и поред постојећег споразума са напредњацима.

"Мој принцип и политика није ''фаворизујте победника'', већ да се борим за идеје, принципе, ма како се то некоме допадало или не. Свакако нећу да фаворизујем победника чак иако СЗС или неко други победи, нама ће та бити место у опозицији", истакао је Вучић.

ВУЧИЋ О МАРКОВИЋУ: ШТО БИХ ГА ПОДУЧАВАО,МАЛИ САМ ЈА ЗА ЊЕГА

Што бих ја подучавао Душка Марковића, мали сам ја за њега, иронично је прокоментарисао данас председник Србије Александар Вучић изјаву црногорског премијера да је Митрополија црногорско-приморска порески обвезник који не испуњава обавезе и да их о томе "неће подучавати нико, па ни председник Србије".

"Марковић је познати ерудита, желим му све најбоље. Што бих га ја подучавао? Мали сам ја за њега", рекао је Вучић у емисији Фокус на ТВ О2.

На изјаву митрополита Амфилохија да је од срца захвалан на понуди да држава Србија преузме порески дуг СПЦ, за који тврди да не постоји, али да би председника замолио да сваки динар који Србија може да одвоји, оде на Косово и Метохију, Вучић је рекао да Србија даје много више него сви остали у претходним деценијама за КиМ.

"Дајемо много и када би људи видели колико новца за КиМ, многи би ми то замерили. Дајемо много и то народ на Космету зна", рекао је Вучић.

Он је додао да српски народ на КиМ тешко живи, поготово јужно од Ибра, којима је безбедносно теже него онима на северу.

"Али, свакако није лако ни једнима, ни другима, јер морају да прелазе Јариње, Брњак, Кончуљ... све оно што су установили од 2008. до 2012. године", додао је он.

Поновио је да се много средстава улаже у КиМ и да није сигуран како би људи реаговали када би правилно прочитали буџет.

"Хвала митрополиту Амфилохију на бризи. Дајемо довољно новца и даваћемо још више", рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (52)

Fero

26.02.2020. 17:39

Kada se saberu babe i žabe, tj. Kada se sabere 80000 i 25000 dobije se prosek 515 eura.Ne treba narod zamajavati.

Dejana

26.02.2020. 18:27

Srbija je dobrom ekonomskom politikom i reformama ojačala svoju privredu i infrastrukturu što nas čini konkurentnim u odnosu na susedne zemlje.

Đole

26.02.2020. 18:33

Velike zemlje neprestaju sa namerom da Srbija prizna nepostojeću državu Kosovo. Nastavljaju sa snažnim pritiskom na Srbiju.

Petar

26.02.2020. 18:37

Privreda Srbije beleži svoj rast, što se svakako odražava kroz prosečnu platu. Srbija ostvaruje svoje ciljeve.

Deki

26.02.2020. 18:54

Porastom privrede dovelo je i do stabilizacije ekonomije, a sa stabilnom ekonomijom imamo i veće plate i penzije.

Nislija

26.02.2020. 20:44

Nikako priznati Kosovo.Vecina drzava na svetu nije za Kosovo.Zasto bih Srbija priznala nesto sto nepostoji ?

Higija

26.02.2020. 22:52

Predsednik Vučić zaista želi da otplati SPC, i da konačno se to smiri situacija. SPC je naša pravoslavna.

Брат

26.02.2020. 23:12

Ne smemo da odbijemo... Ko ? Srbin sme i mora,jer bez Kosova nema ni srpskog naroda. A vlast nek razmisli na čijoj je strani.

Vladimir Marković

26.02.2020. 23:19

Traže od 99-te. Dogovori se sa Spanijom i Kiprom kao i sa Kinom i Rusijom cije je Kosovo. Nemoj da se praviš naivan i sebe stalno predstavljati kao žrtvu.

Hedona

26.02.2020. 23:19

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija će biti jaka i stabilna država.Srbija ima predsednika kojem je stalo do interesa naroda i države.Srbija se danas cela razvija i gradi.

Milan

26.02.2020. 23:27

Vlada i predsednik su ekonomski stabilizovali državu i očekujem rast plata i u narednom periodu.

Alex

26.02.2020. 23:45

To znaci da su politicari sa Kosova vece diplomate od naseg predsednika cim ih podrzava cela EU i Amerika. Zasto nije obrnuto ? Pravi politicar i predsednik je onaj ko ovu situaciju preokrene. Takav se na zalost jos nije rodio kod nas. Kako ko dodje na vlast prica istu pricu godinama i krivi onog predhodnog da je kriv umesto da okrene EU i Ameriku na nasu stranu.

Mik

26.02.2020. 23:49

Nas predsednik prica a ujedno i savetuje albance sta i kako treba treba da rade.Umesto da svoj stav i misljenje zadrzi kao strategiju i nepoznanicu za njih on ispica sve i kaze im stace traziti i ciniti.

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

27.02.2020. 01:12

Од нас "неће тражити" ама баш ништа, јер им је јако добро познат наш већински став по питању поштовања Устава и територијалне целовитости Републике Србије. А од тебе, због чега су вас и доводили на власт 2012, знаш већ и сам "хоће или не", али то је већ твој проблем и твојих послушника и ботова.....