И ПРЕ него што је процес уједињења Демократске странке приведен крају, на помолу је нова подела. Социјалдемократска странка Бориса Тадића затражила је да се преиспита однос према ЗЗС Небојше Зеленовића.

Ове две партије, заједно са "оригиналном" Демократском странком недавно су покренуле процес уједињења у велику ДС. Основана је и заједничка организација ове три партије, као међукорак, која је названа Уједињена демократска странка. Одлука Зеленовића да изађе на локалне изборе у Шапцу сада је отворила нови ров.

- Несхватљиво је да органи Уједињене Демократске странке, за разлику од Савеза за Србију, ниједног тренутка нису били чак ни информисани о томе да ће Заједно за Србију донети такву одлуку, а камоли да је такво нешто договорено - кажу у СДС.

У Тадићевој партији наводе да се "надају да још није касно да се превазиђу штетне последице оваквог једностраног потеза ЗЗС и да заједнички дођемо до јединственог става и одлуке, руководећи се општим, а не појединачним интересима":

- У супротном, нажалост, намеће се питање оправданости даље сарадње са онима који кључне одлуке доносе једнострано и мимо договора, као и капацитета руководства таквих странака за даљим учешћем у процесима уједињења унутар опозиције.

Борис Тадић


У међувремену, након што је саопштила да напушта Савез за Србију, Зеленовићева странка постала је звезда коалиционог "прелазног рока". Јуче је добио чак две понуде за склапање савеза. Једна је стигла од председника Зелене странке Горана Чабрадија, који је њега и председника општине Параћин Сашу Пауновића позвао да формирају коалицију и учествују и на парламентарним изборима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лутовац остаје без ужег тима: Очигледна заоштравања у Демократској странци

Нису оклевали ни у ЛСВ, чији је генерални секретар Бојан Костреш рекао да, у оквиру разговора о формирању Европског блока за републичке изборе у Србији, треба разговарати и са представницима Заједно за Србију.


ГЛАВНИ ОДБОР НА ЧЕКАЊУ

ФУНКЦИОНЕРИ ДС још чекају позивнице за седницу главног одбора која би по статуту странке морала да буде одржана до краја месеца. Део демократа који се противи чланству у СзС и останку Лутовца на челу ДС, верује да он, одлажући седницу, покушава да купи време и припреми се са "суочавање" са потпредседником Сашом Пауновићем који тражи дозволу за излазак на локалне изборе, као и са унутарстраначким противницима.