У КОМ правцу ће ићи разрешење косовског чвора у великој мери могло би да зависи од исхода тихог дипломатског рата између Вашингтона и Берлина, који тренутно заступају два различита виђења опција за затварње овог питања.

Док актуелна америчка администрација више нагиње "меком" приступу који, могуће је, не би тврдо искључило поделу Космета, Немачка је задржала ригидно становиште и одбија било какву корекцију граница.

Да ли је могуће доћи до плана за КиМ око којег би се сагласили САД и Немачка требало би да буде јасније после сусрета који ће председник Александар Вучић имати, најпре у Вашингтону, а потом и у Берлину.

Председник ће већ за неколико дана учествовати на годишњој конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове (AIPAC) у Вашингтону, а како најављују из AIPAC, на овом скупу говорници ће бити потпредседник САД Мајк Пенс и амерички државни секретар Мајк Помпео. Вучић је протеклог викенда рекао да је могуће да се у Вашингтону сретне са Помпеом и Пенсом, као и са саветником за националну безбедност председника САД Робертом О'Брајаном. После ових разговора, током марта, уследиће већ најављени и договорени састанак са канцеларком Ангелом Меркел у Берлину.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Србија у предстојећем периоду треба да наступи офанзивно, пре свега ка америчком председнику Доналду Трампу, да се СПЦ и држава максимално ангажују, позову нашу дијаспору да га подрже, како би се отворио простор да се дође до решења за КиМ које би он подржао:


- На активирање Беле куће у контексту косовских преговора треба гледати из угла америчких избора, а не треба заборавити да је Берлин пре ближи неолибералима у САД, а који су опоненти Трампа. Зато нисам сигуран да је у предизборном периоду могућ било какав заједнички наступ Берлина и Вашингтона, пре ће то бити једна врста утакмице која има везе са америчким изборима где Берлин сигурно не гледа благонаклоно на нову Трампову победу. По мом мишљењу, ми немамо никакву шансу да направимо споразум ни са Берлином ни са америчким неолибералима, већ је најбоље да пробамо директно са Трампом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Свака верзија „Ахтисарија“ своди се на признавање: Какав план за КиМ би могао да буде понуђен Београду

Некадашњи амбасадор у Берлину Милован Божиновић, каже за "Новости" да Америка уочи избора крајем године жели да искористи све ресурсе себи у прилог, а да се паралелно Меркелова, као неко ко је одржао небројено састанака поводом косовског питања, брине за своју заоставштину пред крај мандата, поготову због пораза које трпи њена партија.


- Због ових околности се сужава простор и временски оквир за постизање решења и зато претпостављам да ће током разговора које ће имати у Вашингтону и Берлину председнику Вучићу бити изнети планови без дипломатских увијања. Такође, пошто је и Немачкој и Америци стало да ово више не буде отворено питање, не верујем да ће, рецимо, предлог Берлина бити противан вољи Вашингтона - каже нам Божиновић.


МЕРЕ ТАКСЕ

МИНИСТАРСТВО економије у Приштини формирало је тим који треба да размотри трговинске баријере и препоручи влади да ли да укине или задржи таксе на српску робу, пише приштинска штампа. Радна група има девет чланова и почела је са радом пре недељу дана.


ЗАЈЕДНИЧКЕ СЕДНИЦЕ СА ЦРНОМ ГОРОМ

ПРЕМИЈЕР привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је да планира одржавање заједничких седница његове владе са црногорском и Владом Северне Македоније. Ово је нова Куртијева провокација, након што су се Приштина и Тирана договориле да заједнички лобирају за нова признавања лажне државе.