Своје мишљење о томе што је Србија набавила руски ракетни систем "Панцир 1" дали су амерички Стејт департмент, Европска унија и НАТО.

Стејт департмент позвао је данас све савезнике и партнере да одустану од трансакција са Русијом које би могле да доведу до увођења санкција по Закону о супростављању америчким противницима кроз санкције (CAATSA).

Прочитајте још: Још један "Панцир" стигао у Србију

"У разговору са високим владиним званичницима више пута смо изразили забринутост због куповине руске војне опреме од стране Србије, укључујући и куповину система Панцир", навео је портпарол Стејт департмента за Глас Америке.

Из Европске уније саопштено је да је за напредак на путу евроинтеграција, "потребно да Србија усагласи своју спољну политику са спољном политиком Европске уније, у складу са преговарачким оквиром".

"Влада Србије је интеграцију у Европску унију означила као стратешки приоритет државе. Очекујемо да се Србија понаша у складу са обавезама које је преузела", саопштио је Петер Стано, портпарол високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ Жозепа Бореља.

НАТО алијанса саопштила је да су набавке у области одбране национална одлука и да Србија има право избора.

"Србија има право да слободно бира своје политичке и безбедносне аранжмане. НАТО и Србија су блиски партнери и ми смо посвећени јачању нашег партнерства са Србијом, уз пуно поштовање њене политике неутралности", наводи НАТО за Радио Слободна Европа.

Договор о куповини руског ракетног система "Панцир С" Србија и Русија су постигле током заједничке војне вежбе "Словенско братство" одржане октобра 2019.