СТАВ Српске листе је јасан и јаван: спремни смо да сарађујемо са легитимно изабраним представницима Албанаца како бисмо заједно решавали проблеме са којима се суочава српски народ на КиМ. Али, одговорност је пре свега на новоформираној влади која управља институцијама на централном нивоу.

Ово, за "Новости", каже председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, који истиче да је још рано за прогнозу какав ће бити однос нове приштинске владе према Србима на Косову и Метохији.

* Српска листа има два министарства, а нисте део владајућег савеза. Како ће то функционисати са Куртијем на челу владе, који прети "војним" роком и ратном одштетом?

- Позиције СЛ у институцијама су резултат плебисцитарне подршке наших грађана, и нису плод договора са владајућим партијама у Приштини. Нисмо смели да дозволимо да уместо наших кадрова на чело министарстава дођу људи који ће служити интересима Приштине. Претње увођењем "војног" рока и ратном одштетом, између осталог, разлози су зашто нисмо могли да будемо део те коалиције, јер те идеје никада нећемо подржати.

* Претходних дана догодили су се многобројни инциденти - рушење српске куће, писање графита, напад на гробља...

- Толеранција коју међународни представници показују према инцидентима у којима су по правилу Срби жртве несхватљива је и срамна. На састанцима са њима на помен угрожености српског народа наилазимо на "разумевање", али и зид ћутања. Неке од њих, који говоре како је потребно дати Куртију више времена, подсетио сам на њихово нестрпљење да се својевремено укину барикаде. И казао сам им да не прихватам да се некажњено нападају наши грађани, јер то траје више од две деценије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Албанци лажним вестима врше притисак на државе које су повукле признање тзв. државе Косово

* Каква су ваша очекивања од планова за успостављање железничког и авио-саобраћаја између Београда и Приштине?

- Потписивање писама о намерама да се наш народ из централне Србије и са простора КиМ још боље повеже је изузетно позитивна вест, за коју смо посебно захвални председнику Александру Вучићу и директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу. Ауто-пут и железничка линија биће жиле куцавице које ће након укидања такса створити огромне могућности за економски и привредни развој.

* Када очекујете наставак бриселског дијалога?

- Чим Приштина укине антицивилизацијске таксе, наш преговарачки тим је спреман за преговоре. То је председник Вучић више пута поновио. Превише је времена прошло откад су таксе уведене, а последице су не само економске, него су продубиле јаз између српског и албанског народа. Кад говоримо о дијалогу, срамно је да ЕУ, као гарант, упадљиво ћути на то што Приштина још није испунила једину обавезу - формирање ЗСО.


УЛАГАЊИМА СЕ БОРИМО ЗА НАРОД

* Шта ваша општина чини како би задржала Србе на КиМ?

- БОРИМО се за сваког човека на Космету, а та борба је овде тежа, јер је због нерешеног статуса нереално очекивати већа страна улагања. Зато се ослањамо на подршку наше државе Србије, која на Космету реализује пројекте које је подржао лично председник Вучић, вредне више од 150 милиона евра. С друге стране, у овој години смо успели да обезбедимо више од 100 нових радних места у општини Северна Митровица. Желимо да подржимо грађане да остану и овде подижу своју децу.