Потпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић рекао је у Народној скупштини да по закону о пореклу имовине, о којем је у току расправа пред посланицима, прво треба да буде истражена имовина политичара, односно чланова Владе у првом реду.


- То је важно, јер у супротном неће бити поверења у овај закон. Дакле, прво треба истражити порекло имовине управо људи који предлажу закон, највиших носилаца извршне власти, имовину сваког од њих, сваког члана њихове породице и онда кренути даље- рекао је Стефановић.


Он је истакао да је предложени закон одличан антикоруптивни механизам и да показује вољу државе да на озбиљан начин приступи овој теми, јер на једном месту сублимира све могућности које је Пореска управа делом имала и раније, али и проширује те могућности и то не само Пореске управе већ и других државних органа.


Како је истакао, поред политичара, међу првима треба да се нађу и они са вишемилионском имовином. Како је навео испитивање порекла имовине, може бити проблем само онима који не знају како да докажу порекло своје имовине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стефановић: Ниједна истрага о крађи беба неће бити обустављена


- Шта је проблем? Ако имате посао, новац иде преко рачуна... Проблем могу имати само они који имају несразмерно велику имовину, који одједном поседују по 50, 100 милиона евра, а не могу да докажу како су је стекли – рекао је Стефановић у Скупштини.


Он је истакао да „наведени предлог Закона показује да Влада није желела да то буде козметика, нешто што ће Скупштина донети само да би се донело, већ да буде примењиво и да је он круна свих претходних активности које су предузете од 2012. како би се у Србији успоставио антикорупцијски систем. Доношење низа закона од 2012. пратили су огромни отпори на разним нивоима у друштву, оценио је Стефановић и истакао да их очекује и сада.


-Не одговара свима борба против корупције и та борба није лака. Она подразумева да ћете трпети нападе, бићете мета разноразних кампања од јутра до мрака тобож због нечег другог, а у суштини сви знамо зашто – рекао је Стефановић.