ДЕМОКРАТИЈА у Србији је на удару самопрокламованих лидера опозиције који позивају на бојкот избора, истиче председник Александар Вучић за бриселски портал Еуроактив и додаје да се на тај начин ускраћује право грађанима на политичку заступљеност.

Истровремено, у ауторском тексту за тај портал, Вучић наводи да је уверен да бојкот неће успети и да очекује велику излазност.

Вучић оцењује да прави српски гласачи опозиције могу бити ускраћени за своје основно демократско право на политичку заступљеност и де факто обесправљени од неколико неизабраних појединаца који тврде да их представљају.

Председник Србије у тексту оцењује да се претња бојкотом никада није односила на изборни процес, већ да се увек радило о страху лидера опозиције да се поштено и транспарентно суоче са бирачким телом.

Ти самопроглашени лидери опозиције искористили су бојкот како би покушали да делегитимишу априлске изборе и наредну владу, наводи Вучић.

"Неће успети. Убеђени смо да ће грађани Србије прозрети шта представљају позиви на бојкот. Једини значајан бојкот могао би да буде бојкот избора грађана Србије, а не лидера без присталица", навео је Вучић.

Он је истакао да ће очекивана висока излазност бирача потврдити изборе и дискредитовати оне који позивају на бојкот.

Вучић је навео да странке које се залажу за бојкот нису успеле да оствоје срца и ум гласача, а да је то успела влада, коју предводи СНС, која је спремна да се суочи са бирачким телом на слободним и фер изборима.

Председник је рекао да Србија, под актуелном владом, има јаку економију са растом БДП од четири одсто, да је једна од најбрже растућих економија у Европи, док је незапосленост спуштена испод десет одсто, у односу на 25 одсто, колико је оставила претходна власт.

Прочитајте још - Србија пред ултиматумом: "Покушаће да нам дају гаранције за ЕУ, али под условом да признамо Косово"

Јавни дуг се констатно смањује, инвестиције, укључујући и стране, рекордно расту, док су плате и пензије више него икад.

Вучић каже да је Влада Србје у претходних годину дана радила са невладиним организацијама, ОЕБС-ом, ОДИХР, Европским парламентом и политичким странкама у Србији како би осигурала право грађана да гласају на демократским и фер изборима. Како каже, влада се није само укључила у разговоре и дебате, већ је тражила и примила захтеве и препоруке свих страних и домаћих актера, укључујући и опозиционе странке, о томе како да се побољшају закони и регулативе у вези са изборним процесом.

Подсетио је да је Влада Србије прошлог августа формирала радну групу за сарадњу са ОЕБС-ом и ОДИХР са циљем да се усвоје закони и правила који ће омогућити слободне и фер изборе на пролеће.

Радну групу предводи министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић који ће, наводи Вучић, ускоро ОЕБС, ОДИХР и јавности представити шестомесечни извештај радне групе.

"Без жеље да се утиче на његов извештај, слободно се може наслутити да ће извештај потврдити да су сви важни и занчајни захтеви и препоруке које је валда примила прихваћени и да су усвојени неоходни закони", рекао је Вучић.

Усвојене су кључне мере и потребни прописи попут закона о финансирању изборне кампање, закона о функционисању Агенције за борбу против корупције, правила која регулишу политичке активности изабраних званичника и државних службеника, правила која регулишу приступ медијима током изборне кампање, правила која регулишу управљање изборним списковима и процедурама гласања, као и права бирача и домаћих и страних посматрача избора да пажљиво надгледају и надгледају изборе.

Такође, смањен је и изборни цензус са 5 на 3 одсто како би се обезбедили заступљеност ширег спектра политичких странака и загарантована места представницима националних мањина.

Обе мере ће смањити број места која СНС потенцијално може да добије, наводи Вучић.

Он је додао и да ће, с обзиром на правичан приступ медијима за кандидате и опозиционе странке, јер је то био фокус жалби најгласнијих опозиционих лидера, Регулаторни орган за електронске медије (РЕМ) одмах усвојити нова правила о томе како јавни сервиси морају, а комерцијални медији треба да обезбеде заступање без дискриминације свих регистрованих политичких партија, коалиција и кандидата током изборне кампање.

РЕМ ће бити овлашћен да пажљиво надгледа поштовање ових правила и препорука од стране јавних служби и комерцијалних медија и да извештава на недељној основи на својој веб страници отвореној за јавност, подсетио је Вучић.