Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да из Подгорице стижу ноторне неистине на рачун Србије, попут оне да Србија намерава да руши власт у Црној Гори или о континуитету великјосрпске политике.

"Ако је то тачно да је Мило Ђуканић рекао за промену власти, то је ноторна неистина. Никада се Србија није мешала у питање избора у Црној Гори, никада нисмо желели да одлучујмо ко ће бити у власти, а ко у опозицији", попручио је Вучић данас на тв Прва.

Он је рекао да је за њега важније то сто је Ђукановић говорио о "деформитету" који постоји у српском национализму и великосрпској политици.

"Нисмо ми спасени многих грешака, али када говорите о деформитету српске националне политике морате да узмете у обзир и синдром оних који су желели одвајање од Србије и да је то подстицало њихов национализам. Један од сепаратизама је био и црногорски", рекао је Вучић.

Он је навео да се то дешавало од Секуле Дрљевица, па после 1. светског рата и против српског ослобођења, па до мењања чињеница.

"Увек се говори о томе да се Србија меша и да одлучује, а цињенице су другачије", указао је Вучић.

Неки црногорски национални кругови сматрали су, истиче, да Србе у Црној Гори треба преводити да буду Црногорци, а сматрали су да су Београд и Србија такође њихови.

Вучић је навео да је то довело до постављања у безбедносни сектор и на најважније функције у Србији људи из црногорске агенције за националну безбедност, а понегде их има и данас на тим функцијама.

"Не можеш да радиш за агенцију друге земље, то смо прилично очистили", рекао је Вучић.

Он је истакао да Црногорци у Србији морају да се осецају једнако као и Срби у Србији и да имају иста права, за разлику од Срба у Црној Гори.

"О том дефомритету говорим, јер је он направљен са великим силама на Западу, којима је одговарало да за све окриве српски национализам", нагласио је Вучић.


ПЛАТИЋЕМО СВЕ ШТО ТРЕБА ЗА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ

Србија ће, ако треба, помоћи СПЦ у Црној Гори, да нам не би одузимали светиње, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

На питање да прокоментарише то што је директор Пореске управе Црне Горе Миомир Мугоша саопштио да је та институција покренула контролу у свим верским заједницама због дуга који, како тврди, има Митрополија црногорско-приморска и упозорио да ће наплата, ако Митроплија не плати дуг добровољно, наплата бити принудна, Вучић је рекао да ће Србија платити све што треба за СПЦ у Црној Гори.

"Не знам шта да кажем, немам никакав проблем са тим. Ако треба да помогнемо СПЦ и Митрополиији црногорско-приморској или било којој епархији у Црној Гори по том питању да нам не би удузимали светиње, помоћи ћемо, платићемо све што треба да платимо", поручио је Вучић гостујући на Тв Прва.