Весић: Суд одбио још једну Ђиласову тужбу против мене

Танјуг

22. 02. 2020. у 10:51

Весић: Суд одбио још једну Ђиласову тужбу против мене

Фото П. Митић

Заменик градоначелника Горан Весић саопштио је данас да је још једна тужба Драгана Ђиласа против њега одбијена као неоснована
Заменик градоначелника Горан Весић саопштио је данас да је још једна тужба Драгана Ђиласа против њега одбијена као неоснована.

"Први основни суд у Београду одбио је тужбу за клевету Драгана Ђиласа коју је поднео против мене", навео је Весић на свом Фејсбук налогу и додао да је Суд обавезао Ђиласа да плати 51 000 динара на име трошкова суђења.

Весић наводи да је Ђилас поднео тужбу због квалификација о његовом раду које је Весић изнео гостујући у програму телевизије Пинк 19. октобра 2017. године, а које је пренео дневни лист Блиц 20. октобра 2017. године.

"Ђилас је тражио да му на име накнаде за “душевни бол” који је доживео мојим изјавама платим 500.000 динара", навео је Весић.

Ђилас је тражио тај новац, како каже Весић, јер је рекао да је он “док је био градоначелник уништио градска предузећа”. "Суд је одбацио његов захтев за накнаду штете као неоснован. Суд је обавезао Драгана Ђиласа да плати 51.000 динара мом адвокату на име трошкова суђења. Како је Ђиласов адвокат остао без хонорара ја се јавно обавезујем да платим дупли хонорар његовом адвокату. Није јој лако да брани таквог клијента, а сигуран сам да ни њу није платио", написао је Весић.

Према Весићевим речима, ова пресуда је показала да је Ђилас, као јавна личност, као и ми који сада обављамо државне функције, дужан да трпи јавну критику која може да буде изнад нивоа који се сматра дозвољеним за друге грађанке и грађане.

"Предуда је обесмислила Ђиласову намеру да стотинама тужби изврши “злоупотребу права” покушавајући да уруши правни систем и заплаши своје политичке противнике и забрани им да га критикују.

О таквом феномену већ се изјашњавао Европски суд за људска права али и амерички судови", напомиње Весић.

Он оцењује да је Ђиласова намера да тужбама обесмисли слободу изражавања и додаје да европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода предвиђа право на слободу изражавања у судској пракси.

“Свако има право на слободу изражавања. Ово право укључује слободу поседовања сопственог мишљења, примања и саопштавања информација и идеја без мешања јавне власти и без обзира на границе“, указује Весић.

Он преноси и случај пресуде у предмету Лингенс вс. Аустриа (1986.), у којој је Европски суд за људска права заузео следећи став:

“Уопштено гледано, слобода политичке дебате представља суштински концепт демократског друштва који провејава Конвенцијом. Стога су границе прихватљиве критике политичара веће у односу на обичне грађане. За разлику од ових других, први су неминовно и вољно изложени пажљивој анализи сваке своје речи и поступка од стране новинара и јавности у целини, због чега морају показати већи степен толеранције.

Нема сумње да члан 10. став 2. омогућава да репутација других, што значи сваког појединца, буде заштићена, чиме ова заштита обухвата и политичаре, чак и када не поступају као приватна лица; али у таквим случајевима захтеви заштите морају да се цене у односу на интересе отворене расправе о политичким питањима“, наводи се у пресуди Европског суда за људска права коју је Весић објавио на Фејсбуку.

Он додаје да сличне ставове заузимају и амерички судови, а сада су почели то да раде и српски судови.

"Хвала Богу, суд, већ у другој пресуди показује да препознаје опасне намере Драгана Ђиласа и не жели да буде део његове игре уперене против правосуђа и демократије у Србији", поручио је Весић, који је на Фејсбуку објавио и фотографију одлуке Првог основног суда у Београду о одбацивању Ђиласове тужбе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)