Заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метју Палмер изјавио је да српски члан Председништва БиХ Милорад Додик представља претњу коју треба схватити веома озбиљно.


"Мислим да постоје претње које врло озбиљно схватамо. Свакако, то је претња блокадом институција на државном нивоу, претња спречавањем функционалности босанско-херцеговачких институција и онемогућавање овим институцијама да послуже својој сврси и испуне обећање грађанима БиХ да ће њихова влада служити њиховим интересима", казао је Палмер за Глас Америке.


Он је додао да се Додик и раније понашао на начин који је недоследан и неспојив с Дејтонским споразумом и да је због тога био предмет америчких санкција.


"Свако ко се придружи антидејтонским ставовима ризикује да се буде такав одговор Сједињених Држава", рекао је Палмер.


Амерички званичник је упозорио и да Босна и Херцеговина не може себи да приушти да посрће из једног кризног тренутка у други.


"Чини се да лидери намеравају да земљу гурају из једне у другу кризу. Мислим да смо то видели са ставом господина Додика у односу на Високо судско и тужилачко веће и Уставни суд, стварајући кризу тамо гдене треба да је буде", додао је Палмер.


Он истиче да сви морају бити јасни и да међународна заједница колективно мора јасно да стави до знања да је то неприхватљиво и да неће бити допуштено да то опстане.


"Тако да сви у Бањалуци, у Републици Српској, који се сврстају уз став који је заузео господин Додик, морају разумети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи Босне и Херцеговине", рекао је Палмер.РАЗУМЕМО ЗАБРИНУТОСТ СПЦ


Метју Палмер изјавио је да САД разумеју забринутост коју Српска православна црква (СПЦ) изражава због Закона о слободи веросиповести у Црној Гори, али је додао да многе европске државе имају сличне законе.


"Како разумемо, закон сам по себи је у складу с црногорским обавезама као кандидата за чланство у ЕУ, многе европске државе имају сличне законе. Размемо забринутост СПЦ и важно је да о томе разговарају влада и црква и да се смире тензије које је изазвао и да се елиминише ризик од насиља на улицама", поручио је Палмер у интервјуу за Глас Америке.


Палмер наводи да се САД залажу за компромис и мирно решење спора око Закона и подсећа да су упознати са мишљењем Венецијанске комисије о њему.


САД, како додаје, очекују да ће започети разговор између Владе Црне Горе и СПЦ бити отворен и транспарентан, вођен у доброј вери, а са циљем да се дође до разумевања о томе како се он може применити, а да заштити интересе црногорске владе, грађана, али и легитимне интересе СПЦ.


Палмер је изразио забринутост због дезинформација око Закона и спора између владе и СПЦ.


"Јако смо забринути када чујемо шта долази из руских извора који често користе српске посреднике", рекао је Палмер и додао да су дезинформације провокација за коју је одговорна пре свега Москва.