ТО што се последњих дана чини да су Сједињене Америчке Државе макар за јоту помериле своју позицију око Косова и Метохије, требало би узети с великом дозом опреза.

То што је амбасадор Ричард Гренел, изасланик председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, поручио да акценат ставља на економске теме, и што се наизглед "споречкао" са специјалним изаслаником америчког државног секретара за Западни Балкан Метјуом Палмером, око помињаног решења о корекцији "граница", нимало не мења чињеницу да се сва тројица залажу за независност тзв. Косова. И да су САД биле и остале највећи ментор Албанаца, којима су удариле темељ лажне државе.

Зато је тешко поверовати у "претње" да ће Вашингтон повући своје трупе са КиМ уколико Приштина не укине таксе на српску робу. У последње време постоје, бар декларативни, притисци да се намети уклоне, али све то више личи на жељу родитеља да умири несташно дете. Упутиће прекор и понеки мрки поглед.

Ипак, то што се у замршени косовски чвор сада укључују политичари који су Трампови блиски сарадници, доноси бар трачак наде да би читав преговарачки процес могао да се уозбиљи. То значи и да ћемо преко Гренела сада директно моћи да пошаљемо поруку о нашим интересима, компромисном решењу и томе које су границе испод којих Београд сигурно неће ићи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Србија будућности се гради на сваком кораку, ПЕТ милијарди за путеве, плата 900 евра (ВИДЕО)


Док се не пронађе компромисно решење, ако га икада буде, Београд мора упорно да се бори за што безбеднију позицију нашег народа. Да се спрече напади на Србе на КиМ и да се наш народ економски ојача. И да после успостављања железничког саобраћаја, између Београда и Приштине, што је најављено као корак напред, српски и сви други путници у том возу имају право на карте у "првој класи".