Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел разговарао је у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем о именовању Специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине и Западни Балкан, али је и поновио своју личну посвећеност улози посредника у преговрима, речено је Танјугу у Бриселу.

Борел је у телефонском разговору са председником Вућићем рекао да намерава да именује Специјалог представника који ће се бавити и дијалогом Београда и Приштине и регионом Западног Балкана.

Он је оценио и да то именовање показује важност коју ”ЕУ и он лично дају региону, његовој стабилизацији и напретку на ЕУ путу”.

”Жосеп Борел је подсетио на чињеницу да ће он лично остати ангажован и снажно посвећен европској перспективи Западног Балкна, као и улози главног преговарача у дијалогу Београда и Приштине”, наводи се у саопштењу Европске службе за спољне послове прослеђеном Танјугу.

На питање Тањуга да ли је било речи о ”конкретним именима” за позицију Специјалог представника у Европској служби кажу да не желе да улазе у детаље. Додаје се да је Високи представник током дана обавио и одвојене телефонске разговоре са Хашимом Тачијем и Аљбином Куртијем.

” Сви телефонски позиви су наставак разговора које је Високи представник имао у Београду и Приштини током јануара”, закључују у Европској служби за спољне послове.