АМЕРИЧКИ дипломата Ричард Гренел остаће специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, иако га је Трамп данас поставио на нову, захтевну дужност - в. д. директора Националне обавештајне службе, која подразумева надгледање 17 цивилних и војних обавештајних агенција.

Гренелов портпарол Дик Кустин рекао је данас за "Новости" да је амбасадор Гренел пристао на захтев председника Трампа да буде вршилац дужности директора Националне обавештајне службе "на ограничени временски период" и да ће Бела кућа ускоро објавити свог кандидата за то место.

- С обзиром на ове чињенице, амбасадор Гренел задржао је место америчког амбасадора у Немачкој, специјалног изасланика председника за мировне преговоре Србије и Косова, којима остаје сто одсто посвећен - рекао је Кустин за "Новости".

И Гренел је на твитер-налогу разјаснио да је исправно рећи "вршилац дужности":

- Председник ће саопштити кандидата (не мене) ускоро.

У сваком случају, најновији ангажман овог дипломате, макар и у в. д. статусу било је једнако изненађење као и када га је Трамп именовао за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине почетком октобра. Од тада, под његовом палицом потписани су начелни договори о обнављању авио и железничког саобраћаја између ова два града.- Драго ми је што могу да најавим да ће наш веома поштовани амбасадор у Немачкој Ричард Гренел постати в. д. директора Националне обавештајне службе. Рик изузетно добро заступа нашу земљу и радујем се сарадњи са њим - порука је на "Твитеру" коју је оставио амерички председник.

Гренел, који је и сам веома активан на друштвеним мрежама, ретвитовао је честитке које су му поводом нове дужности упутили Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, Хашим Тачи, председник привремених институција у Приштини Иса Мустафа, лидер ДСК.


Прочитајте и: "NOVOSTI" SAZNAJU: Grenel ostaje zadužen za dijalog Beograda i PrištineПолитички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за "Новости", да функција коју је добио Гренел дефинитивно потврђује да је он Трампов човек од прворазредног значаја у којег има пуно поверење:

- Нама то треба да буде оријентир да, ако нешто желимо да постигнемо са Американцима, да развијамо што боље односе са Гренелом и преко њега са Трампом. То, наравно, не значи да треба да дајемо уступке који нам не одговарају, већ је то пут да пробамо да дођемо до Трампа и објаснимо нашу позицију и како видимо могућност да се дође до компромиса. То што Гренел остаје изасланик за дијалог, то значи да Трамп први пут показује огроман интерес за регион и нама пружа могућност да пробамо да нађемо са њим неку врсту споразума.


Немања Старовић, спољнополитички аналитичар из Центра за друштвену стабилност, каже нам да нова Гренелова функција, којом он и формално постаје члан Трамповог кабинета, додатно појачава ауторитет:

- То се може повољно одразити на капацитете специјалног изасланика да приволи приштинске власти наставку дијалога, а кључне међународне актере да подрже суштински компромис две стране, уколико буде постигнут.

Приликом сусрета са званичницима Београда и Приштине, Гренел је истицао да у први план ставља економију, мада је већ на почетку испоручио политичке захтеве: Приштини да таксе морају да се укину, а Београду да обустави кампању за повлачење признавања Косова.


БЕЛА КУЋА: ПОВЕРЕЊЕ И ИСКУСТВО

НА сјату Беле куће наведено је да председник Доналд Трамп има поптуно поверење да ће Гренел обављати посао на најпрофесионалнији начин, као и да има велико искуство у раду са службама безбедности и на бројним додатним позицијама укључујући и место специјалног изасланика за преговоре Србије и Косова.

- Посвећен је ванполитичком и ванпартијском приступу као челник обавештајних агенција САД, од којих зависи наша безбедност и сигурност - наводи се на сајту Беле куће.