Сједињене Америчке Државе отишле су корак даље у притиску на Владу Косова да укине таксу на српску робу, јавља Газета Експрес и наводи, позивајући се на своје изворе, да је амерички амбасадор Филип Коснет рекао косовском премијеру Аљбину Куртију да његова земља разматра могућност да повуче своје трупе са Косова уколико се не укине такса на робу из Србије.


Ово је најозбиљнија америчка претња Косову, наводи Газета Експрес и подсећа да се пре неколико месеци широко спекулисало да Американци разматрају уклањање кампа Бондстил са Косова уколико политичко руководство настави да се не покорава захтевима међународног фактора за укидање таксе. Али ове информације никада нису потврђене.


Било како било, изгледа да се ова опција озбиљно разматра. Амерички извори рекли су за Газета Експрес да је Филип Коснет на последњем састанку рекао Куртију да би требало да укине порез одмах, иначе ц́е САД деловати.


Америчка амбасада у Приштини рекла је Куртију да се присуство америчких снага на Косову вец́ разматра”, рекао је извор за Газета Екпрес. То је уједно и највец́а претња коју су Сједињене Државе изрекле Косову, пошто је косовска влада наметнула стопостотну таксу босанској и српској роби као одговор на дипломатску кампању Србије у првацу повлачења признања.


Аљбин Курти и председница косовског парламента Вјоса Османи, као кандидати за премијера на изборима 6. октобра, обец́али су да ц́е укинути порез и заменити га широким мерама реципроцитета са Србијом. Али сада, када предводе владајуц́у коалицију, још нису кренули у том правцу.


Изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог између Косова и Србије, амбасадор Ричард Гренел, категоричан је да таксу треба укинути одмах како би се наставио дијалог.


Прочитајте још: Америка због такса прети санкцијама


Споразум између Косова и Србије вероватно ц́е се догодити врло брзо, наводи се у текст и додаје да управо то изгледа плаши нове косовске лидере.


У интервјуу за Радио Слободна Европа, премијер Курти изјавио је да не треба журити у овај процес, јер ц́е у априлу бити избори и у Србији. Није познато да ли управо из тог разлога Курти одлаже укидање таксе.


Извор: kosovo-online.com