Први основни суд у Београду одбио је као неосновану тужбу Драгана Ðиласа коју је поднео против града Београда и заменика градоначелника Горана Весића, објавио је Весић на свом Фејсбук профилу.

Ðлас је тужио Град Београд и Весића јер он 10. јануара 2019. године на својој званичној фејсбук презентацији објавио реаговање у коме је Ðиласа назвао "највећим лоповом у српској политици, неспособним лоповом и бедником".

Суд је пресудом одбио као неоснован Ђиласов тужбени захтев за накнаду штете поводом ових навода.

Прочитајте још: Весић о политичком ангажману једног од лидера СзС: Ђиласова политика - битка за мобилни

Такође је одбио Ђиласов захтев да Весића обавеже да не сме више јавно да га назива "лоповом, пљачкашем, бедником, тајкуном, преварантом и човеком који отима паре од народа".

И овај Ђиласов захтев одбијен је као неоснован, објавио је заменик градоначелника.

Ово је првостепена пресуда на коју Ђилас има право да уложи жалбу.

Весић сматра да је ова пресуда показала да је Ђилас, као јавна личност, као и људи на власти, дужан да трпи јавну критику.

Поред тога, додаје Весић, пресуда је указала на Ђиласову намеру да стотинама бесмислених тужби изврши "злоупотребу права" покушавајући да успори правни систем и заплаши своје политичке противнике и забрани им да га критикују.

"Овакво понашање Драгана Ђиласа већ је препознато, у једном другом случају, пред Европским судом за људска права у коме се масовно подношење тужби против политичких неистомишљеника тако што тужилац има пара да води судске поступке сматра злоупотребом права и опструкцијом демократије. А управо то Ђилас ради. Подношењем великог броја тужби жели да ућутка политичке противнике", сматра заменик градоначелника.

Он је напоменуо да је суд разумео Ђиласове, како каже, опасне намере и одбио да буде "део његове игре уперене против правосуђа и демократије у Србији".