Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија нема никакве проблеме с мигрантима, а о прилогу Бошка Обрадовића на тему миграната, на друштвеним мрежама, каже да је урађен из потребе да нас блате у свету.

Упитан за изјаву Обрадовића да је „правио шприцер од миграната“, Вучић је рекао да је чуо за ту емисију, али да је није гледао.

Да коментаришмем неког ко представља срамоту за нашу земљу, нећу“, подвукао је он.

Истакао је да Србија нема никакве пробелме с мигрантима.

Били су неки мали проблеми у Шиду, Кањижзи 2015, нигде никакве... То је потреба неких да нас блате у свету да би се показало да и ми имамо модерне фашисте који могу да унизе углед Србије у свету. Нећемо то дозволити“, подвукао је он.

ВУЧИЋ: НАДЛЕЖНИ ДА ИСПИТАЈУ ТВРДЊЕ О "КАПИЛАРНИМ" ГЛАСОВИМА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је бивши радник Градске чистоће у Београду Богосав Нешовић, који је изнео тврдње да су запослени у том предузећу били приморавани да скупљају "капиларне" гласове, претходно био ухваћен у фалсификовању дипломе и крађи горива и већ био у процедури отказа.

Вучић је тако одговорио на питање Ал Џазире да прокоментарише тај случај, а на питање да ли ће лично испитати, Вучић је позвао надлежне да се тиме позабаве.

"Нисам полицајац да испитујем, нити човек из Агенције за борбу против корупције, постоје људи за то. Али, како чујем, потпуно је друга ствар у питању, Нешовић је почео то да говори када је ухваћен у фалсификовању дипломе. Кажу ми да је фалсификовао диплому и крао гориво... Не знам човека, али био је у процедури отказа много пре тога, па је требало да се пронађе разлог".

Нека се тиме баве надлежни органи и покажу шта се стварно догодило, поручио је Вучић.

ВУЧИЋ: НИЈЕ МОЈ ПОСАО ДА ОБУЗДАВАМ ДОДИКА

Председник Александар Вучић поновио је данас да се Србија не меша у унутрашња питања Босне и Херцеговине и да досадашњим изјавама у вези са ситуацијом у тој земљи ничим није угрозио БиХ.

Истакао је и да није његов посао да "обуздава" српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, како то траже из Сарајева, а истовремено га оптужују да задире у унутрашња питања БиХ.

Одговарајући на питање новинара о таквим порукама из Сарајева, Вучић каже да је он после састанка са лидерима Срба из Црне Горе и БиХ говорио о политици Србије према БиХ, која се заснива на поштовању Дејтонског споразума, поштовању интегритета БиХ и интегритета РС у БиХ.

"Нико није имао шта да замери тој реченици, нити имате шта да јој замерите, али су чак и новинари у Бриселу питали о контроверзној изјави... Ста је у томе контроверзно? Баш ништа. Али је контроверзно било то да су кренули да нападају Србију и мене што нисам обуздао Додика. То није мој посао, ја то нећу да радим, ја поштујем Додика и не пада ми на памет да радим оно што ви желите и што је ваш посао", рекао је Вучић.

Након што је дан касније, како каже, рекао да сматра да је Додик у праву по питању одлуке Уставног суда, неки су рекли да је његово "мешање" скандалозно.

"Је ли хоћете да се мешам или не? Нећу више ништа од тога, ја сам рекао шта је политика Србије. Радите свој посао како год хоћете", рекао је Вучић.

Он је навео да то, међутим, говори колико је велика жеља многих да покажу кривца у Србији.

"Немају никаквог стида што нико није ухапшен за покушај линча у Сребреници, немају стида кад у Србији присуствују скуповима на којима нашу земљу проглашавају за фашистичку и траже специјалне статусе, а немају право на то, а ако било ко недовољно брани оно што би они зелели да брани, говоре да је зликовац и аутократа", закључио је Вучић.


ВУЧИЋ О ПРОМЕНАМА У СНС: НЕЋЕ БИТИ ОБЕЋАЊЕ, ЛУДОМ РАДОВАЊЕ

Председник Александар Вучић изјавио је да је његова намера и зеља да на листама СНС буде много нових људи, који ће унети нову енергију, како би то остала странка која доноси одлуке не да би се допадала, већ да би осигурала напредак земље.

"Има људи чијим радом нисам незадовољан, али видим мање енергије, има људи чијим радом нисам задовољан. И то је мој покушај, обећао сам народу, а и себи, у историјском смислу ми је важно да СНС, за који мислим да је најбоља и најодговорнија странка, и који није смео, нити могао да се допада људима, јер је морао да доноси одлуке", рекао је Вучић, на питање чиме је мотивисана најава нових лица на листама странке.

СНС је, подсетио је, морала да спроведе мере фискалне консолидације, како би данас биле највише плате у региону.

Како је рекао, његова је намера и жеља да уђе много нових младих људи, али и средовечних људи, са новом, другачијом енергијом, јер се, примећује, људи уморе после шест-седам година.

"Није обећање, лудом радовање. Ја сам видео јуче листе из Војводине, њихове предлоге листа, између 35 до 79 одсто је промењних лица на листама", рекао је Вучић.

Поновио је да ће бити много пормена на челу листа, међу градоначелницима, председницима општина, одборницима, посланицима.

Додао је да ће међу посланицима бити чак 15 младих са страначке академије СНС.

На питање у вези са информацијама о називу листе и слогану који је прати, "Александар Вучић-За нашу децу", рекао је да је то тек предлог.

Нису завршени ни разговори са коалиционим партнерима, каже, а ни избори још нису расписани.

ВУЧИЋ: ЗАПАДНЕ СИЛЕ ТРАЖЕ ПОРАЗ СРБИЈЕ, НАШЕ ДА СЕ ОДУПРЕМО

На изјаву специјални представника САД за Западни Балкан Метју Палмера да не искључује могућност размене територија, а да о параметрима треба да се договоре Београд и Приштина, председник Србије каже данас да је и сам заговарао потребу да о косовском питању треба да разговарају Београд и Прриштина.

"Одувек сам то говорио, али се плашим да нема ништа од тога да ми сами разговарамо", приметио је данас председник Александар Вучић и додао:

"А кад год има великих сила, посебно великих западних сила, сви ће увек да траже пораз Србије. Наше је да се томе одупиремо", рекао је председник Вучић.

На питање како доћи до компромиса, Вучић је узвратио питањем - а, како да објасните нашу ситуацију, а да не разговарате?

"Како би опстао наш народ у Сиринићкој жупи, Косовском Поморављу, па и на северу Косова? Шта друго да радите? Да ли имате алтернативу? Рат је алтернатива, а то нећемо. Рат није и не сме да буде алтернатива", нагласио је председник Србије.

Вучић је додао и да Срби неће ићи, нити ће ко моћи да их натера да иду у "албанску војску" на КиМ.

Поручио је да нам сукоби нису потребни, већ, напротив, деценије мира.

"Још један сукоб, па имали бисмо све овакве клнике, као што је Инфективна, наредних 96 година. Ми то не бисмо органски преживели и зато нам је потребна паметна политика", подвукао је Вучић, у разговору с новинарима после обиласка радова на руинираној Инфективној клиници у Београду.

Зато, понавља, мора да се разговара.

"Некада разговарате, јер желите компромис, некада чак и кад видите да је немогуће, па купујете време... Како ћете да кажете Немцима и Французима да немамо о чему да разговарамо? Американцима, Русима, Кинезима...", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија последњих година економски напредује, а да су за то потребне године мира, у којима ће сваки пут, сваким буџетом и ребалансом, да расту плате и пензије, да људи живе боље.

ПРЕДИЗБОРНИ ФИЛМ ПЛАТИЛИ ТАЈКУНИ, ОДГОВОР ЈОШ ВЕЋИ РАД ЗА СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су филм „Владалац“, емитован на Н1 телевизији, организовали и финансирали Драган Ђилас, Драган Шолак и Мирослав Мишковић у оквиру предизборне кампање, чији је циљ да је врате на власт, а његов одговор биће, како је рекао, још већи рад за Србију, изградња нових болница, веће плате и пензије.

Укратко, неће дозволити, како је поручио, да "тајкунска банда с лакоћом згази пристојну Србију“.

Вучић је казао да се у том филму сем мржње не може видети ништа, и додао да су се трудили да га прикажу као радикалног националисту, да прикажу Србију у ружном светлу, у којој се наводно ништа добро не догађа.

Али, нису могли да пронађу да сам било шта лоше урадио против земље, нити да сам украо било који динар. То је разлика између мене и оних који су плаћали овај филм", рекао је он.

А за то како је направљен, каже да је то "хајкачко, а не истраживачко" новинарство.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како гледа на серијал из два дела.

Указао је да у том филму није било ничег од резултата његове политике, као што су смањење незапослености, о платама и пензијама, колике су биле и колике су данас, као и о километрима аутопутева које имамо данас.

Ништа од тога није речено, осим да сам крив што је у току поступак против неког председник опстине, који је негде узнемиравао даме. Схватио сам да сам и за то крив, иако смо предузели све да покажемо да са таквим поступком не само да нисмо сагласни, већ и да га осуђујемо. Крив сам и за подметање пожара, иако смо ухапсили нашег председника општине“, рекао је он.

Сматра да је , ипак, од садржаја серијала важнији циљ оних који стоје иза њега.

Све што раде, раде са огромним новцем. Како би изгледало да направимо четири сата филма о неком од њих? Ишли би до ЕУ, били би штрајкови испред УН. Овако, то је истраживачко новинарство. А, ако би неко показао чињенице о новцу који су украли...?", пшриметио је Вучић и оценио да то није "истраживачко, већ хајкачко новинарство“.

Најавио је да ће његов одговор бити такав да ће са још већом енергијом и страшћу радити, борити се за грађане Србије, како би, истиче, показао да лажима, монтажама и мржњом не може да се победе марљвост, посвећеност, и да не може да се победе људи којима новац не представља најважнију ствар у животу, већ идеје за које се боре и пристојна Србија за коју ће на крају да се изборе.

Признао је да му није било лако да трпи четири сата бруталне хајке људи о којима не мисли ништа лепо, а који нису радили добро за Србију, али и да је поносан, јер види колико смета тројици тајкуна, што је успео да се избори за пристојнију Србију.

Ово показује да ће бтии много теже у будућности, јер су се разгоропадили и решили да уложе више од милијарде које су украли. Биће тешки избори“, констатовао је он.

Казао је да није нимало уплашен "тројицом из тајкунског језгра".

Истакао је да са децом остаје свакако у земљи, јер су се за разлику од њих трудили да помогну народу да буде богатији са новим клиничким центрима, болницама, а не да напуне своје џепове.

Супротставићу се снажно политички, не вређајући их, већ само износећи чињенице. Нисте ме нимало уплашили, поколебали“, поручио је Вучић додајући да не може да се прави да му је било лако да трпи четири сата лажи.