ИЗ Бањалуке поручују - све што смо урадили је легално и легитимо, ништа није антдејтонско ни антиуставно! Само дан након је што је Народна скупштина утврдила низ потеза које ће предузети да би се заштитили од новог удара на Српску, из Сарајева је кренула лавина оптужби да се тиме урушава БиХ.

Представници власти у Србији, међутим, одлуку Уставног суда БиХ, којом се проглашава неуставним Закон о пољопривредном земљишту РС, тумаче као покушај да се Српска развласти и да се демонтира Дејтонски споразум, како би се урушио тај ентитет.

- Криза у БиХ, индукована најновијим одлукама Уставног суда које су мимо дејтонских принципа, повратак је у прошло време, у оно у коме је писана Исламска декларација Алије Изетбеговића - каже шеф дипломатије Ивица Дачић.

Он је у поступцима Сарајева и СДА препознао очигледно залагање за ревизију Дејтонског споразума, што званичници Федерације отворено заговарају:

- Све чешће се чује да муслимани у БиХ треба да имају више права од других народа, да Федерација треба да постоји, а истовремено то право оспоравају РС.

Дачић је подсетио да је последњи конгрес СДА био својеврсни позив или покушај да у срцу Европе настане исламска држава и оживотвори се давна идеја и тежња с краја протеклог века.

- Изетбеговић (Алија) се већ једном залагао за исламску конфедерацију од Индонезије до Марока! Је л' то 21. век, у који жели ововремена СДА? - упитао је Дачић, и одговорио:

- То Срби неће дозволити. Ми се држимо свог пута, а то је пут мира, поштовања Дејтонског споразума и његових принципа.

И министар одбране Александар Вулин упозорава да се очигледно иде на потпуно развлашћивање РС и кршење Дејтонског споразума:

- Иде се на то да Српска постане "празна љуштура" која ништа не гарантује својим грађанима. РС је настала вољом српског народа 9. јануара да би сачувала Србе од јасеновачког геноцида. Да им се то више никад не понови. Свако смањивање, умањивање, пражњење капацитета РС је озбиљна опасност за физички опстанак српског народа.

Прочитајте још - Додик поручио: Српска никог НЕ НАПАДА, има право да тражи оно што јој ПРИПАДА

У Бањалуци су, пре два дана, на посебној седници скупштине, усвојени закључци, а међу првима је да се Парламенту БиХ предложи усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

За усвајање овог документа већ постоји подршка ХДЗ БиХ, и остаје да се види како ће се понашати бошњачке странке. Све док се не усвоји поменути закон, представници РС у институцијама БиХ обуставиће доношење било каквих одлука у органима БиХ. РС тражи и поништења спорне одлуке Уставног суда БиХ у вези с пољопривредним земљиштем Републике Српске.

Како је за "Новости" потврдила председавајућа Клубу посланика СНСД у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, у наредних неколико дана предлог ће ући у парламентарну процедуру:

- Предлагање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих је могућност предвиђена Уставом БиХ. Устав омогућава да након пет година од престанка рата Парламент БиХ може донети закон о томе како ће се бирати судије Уставног суда БиХ. РС користи искључиво уставно право, а важно је истаћи да је ово и препорука Европске комисије. Одлазак странаца из Уставног суда БиХ је и један од услова за чланство БиХ у ЕУ.

Она каже да је овакво стање са саставом Уставног суда БиХ, где је троје странаца, постало неиздрживо, и иде у корист само Бошњака, што је потврдио и Бакир Изетбеговић, лидер СДА, изјавом да је је Уставни суд једини инструмент којим се нешто може направити у БиХ.

Председник Уставног суда БиХ Златко М. Кнежевић је изјавио да је члан 53 Закона о пољопривредном земљишту РС проглашен неуставним, али да он још није потписао ту одлуку, тако да нико не зна шта пише у њој.

ВУЛИН: КОМШИЋУ, ПОШТУЈ СПОРАЗУМ

АКО Комшић поштује Устав БиХ, онда нека најпре престане да прича о независном Косову, нека не даје изјаве које није усагласио са друга два члана Председништва БиХ и нека РС почне да третира као део дејтонске БиХ, а не као геноцидну творевину. Србија је чувар "Дејтона" и њен председник може увек да изнесе став о свему што крши "Дејтон" или што дестабилизује БиХ.

Тако је министар Вулин реаговао на изјаву председавајућег Председништу БиХ Жељка Комшија, који је оптужио председника Србије Александра Вучића да "подрива БиХ".

- Следећи пут, пре него што Комшић и помисли да изговори Вучићево име, нека најпре спреми одговор у коме се каже ко је покушао да га убије у Сребреници - рекао је Вулин.