Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је пре 12 година "на крвавим темељима", на српској земљи, почела да ниче лажна држава Косово коју је назвао кућом неправде, дискриминације, отимачине и прогона српског народа.


Он је данас са породицама жртава посетио спомен собу "Косметске жртве" и навео да су слике убијених заправо лична карта лажне државе засноване на злочину.


Подсетио је да су приштинске власти прогласиле независност противно међународном праву, Резулуцији 1244, Повељи УН, Хелсиншкој повељу, Уставу Србије.


"Србија се није предала. Наставили смо да се боримо за КиМ још већом снагом и енергијом", рекао је Ђурић и додао да су у оквиру програма "Србија 2025" предвиђена већа него икада материјална средства да се преобрази лице српских средина на КиМ.


Додао је да није довољно рећи да је "КиМ Србија", већ да морају да следе и дела која се огледају у обновљеним српским црквама и светињама, болницама, школама.


"Данас језиком којим говори Србија говори четири петине човечанства који живе у државама које нису признале једностарано проглашену и независност КиМ. Залагањем председника државе и Владе Србије данас можемо да кажемо да половине чланица УН не признаје једностану проглашену независност КиМ ", навео је Ђурић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Đurić posle izjave Hodžaja: Priština protiv dijaloga i kompromisa


Ђурић је подсетио да је 18 земаља повукло признање, а да је Србија спречила улазак Приштине у 12 кључних међународних организација.


"Поручио бих свима који данас у Приштини славе, да разлога за славље нема, већ да треба да се погледају у огледало и да поставе питање могу ли у будућност на крвавим темељима", навео је Ђурић.


Председник Удружења косметских жртава Симо Спасић нагласио је да данас ратни злочинци славе самопроглашену независност Косова, која је настала преко српских жртава.


"Породице косовских жртава траже правду за наше мученике", рекао је Спасић и додао да је Србија за време власти ДОС-а учинила неправду према жртвама јер је из српских затвора ослобођено 2.108 терориста и злочинаца УЧК.


Подсетио је да је Гњиланска група осуђена на 116 година затвора због злочина над Србима, али да их је ослободио Апелациони суд, чак и оне који су признали да су убијали и силовали.


Спасић је навео и да је Србија једина земља у региону која нема закон о правима породица цивилних жртава рата, уахвалио је председнику Александру Вуучићу што је иницирао утврђивање тачног броја страдалих у НАТО агресији и додао да би то требало да буде база података свих жртава од Кошара до Хоргоша и не само током НАТО агресије .